© SUP Atelier of THAD

Village Lounge of Shangcun // SUP Atelier

Jixi, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The village lounge in Shangcun turned the ruined courtyard into a public space, providing leisure,multi-used community space for both local residents and tourists. The village is located in the mountains, it has a history of more than one thousand years. The site of the project is the former courtyard of the Gao’s family on the front street of the village.

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

The main structure of the old house has collapsed due to the lack of maintaining and the only remainings are part of the old walls, the foundation of the house and the patio. It locates in the join point of several village paths, and it is turned into a small plaza, integrating the paths of different elevations with ramps and providing a public space with covering for villagers.

The project collected and organised old black bricks, black tiles, stones and wood from the construction site to form landscape elements based on the original layout of the courtyard.

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

The design solution is based on the principle of minimal intervention and a layout of several units using the local material, bamboo. Six large sheltered rooms have been created to provide a space for joint activities between the villagers and visitors.

The village lounge came into use right after its completion as a place where the villagers and tourists can get a chance to sit together, chatting about different lifestyles and enjoying the entertainments, as well as a place for village group activities and history and culture exhibition hall.

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

© SUP Atelier of THAD

As one of the few public spaces in the village, it won the approvals of all the villagers. And as a new member of the village, it managed to blend into the environment and activate the old village.Credits: Jingfen Sun SUP Atelier, Haowei Yu SUP Atelier, Xiaojuan Chen SUP Atelier, Dan Xie SUP Atelier, Yehao Song SUP Atelier, Yingnan Chu SUP Atelier Credits:- SUP Atelier – Architect – Dan Xie- SUP Atelier – Associate Architect – Haowei Yu- SUP Atelier – Project manager architect – Jingfen Sun- SUP Atelier – Chief Architect – Yehao Song- SUP Atelier – Architect – Yingnan Chu- SUP Atelier – Architect – Xiaojuan Chen.

Village Lounge of Shangcun Gallery

© MAD Architects

UNIC // MAD

Paris, France

Could This “Automatic Plan Generator” Spell the End of CAD Technicians?

Have no fear architects; generative design is meant to simplify the design process not replace you.

+