© Adjaye Associates

Thabo Mbeki Presidential Library // Adjaye Associates

Johannesburg, South Africa

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Located in Johannesburg, the Thabo Mbeki Presidential Library is a space of excellence, learning, research, discourse and cultural exchange predicated on the African perspective. The new Library will feature a multiplicity of functions including a museum, temporary exhibition space, research center and special collections, auditorium, women’s empowerment center, reading room, shop, cafeteria, digital experience space, seminar rooms, office space and an archive center.

© Adjaye Associates

© Adjaye Associates

The archive center will act as a repository for the papers, artifacts and key documents of President Mbeki and other significant African historical figures. Providing infrastructure for the preservation and distribution of African history and knowledge, the Library will become a new anchorpoint and campus for local and international scholars.

Conceptually, the new building makes visible the invisible knowledge of ancient and contemporary African history through both form and program.

© Adjaye Associates

© Adjaye Associates

Sited in Riviera, Johannesburg, the Library will harbour the knowledge of the land whilst acting as a space for connection in which the advancement of an African Renaissance becomes the premise of the structure. Represented in design as a metaphor for knowledge-based nourishment, the new building references the structures of granaries — which allow for the extension of grain production andthe systematization of cycles of feeding, planting and harvesting.Using architecture as a tool to reimagine storage and sustenance into form, the granary stores guide the overall building concept.

© Adjaye Associates

© Adjaye Associates

The eight cylindrical granary-styled forms are made contemporary through the topping of domes with apertures that take into consideration the solar orientation of light within the site to create a distinct atmosphere for each of the programs within. The internal infrastructure of these chambers see to it that the building accommodates a multiplicity of programmatic functions.

© Adjaye Associates

© Adjaye Associates

They are connected through an ‘indoor den’ — a horizontal interstitial space that extends the length of the entire building to provide a new public space in service to the community. .

Read more articles by Architizer
© Zhou Lei

RE x SUGAR // CHINA ONDO Studio

Nanjing, China

© Rever & Drage Architects

Zieglers Nest // Rever & Drage Architects

Molde, Norway

+