© David Shreyer

Swarovski Manufaktur // Snøhetta

Wattens, Austria

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

With the Swarovski Manufaktur, Snøhetta has created a crystal workshop for the 21st century. This daylight-flooded and generous building is as much a top-notch production facility as it is an innovative creative hub providing Swarovski with new opportunities to work together with customers.A Play of LightSwarovski Manufaktur is designed to facilitate innovative collaborations, inventive exchange and a rapid implementation of ideas.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

The design primarily focuses on creating an appealing and stimulating space that encourages creativity rather than focusing on the physical production processes which are a central part of the Manufaktur. A key focus for the architects was the incorporation of daylight, which is what makes crystal sparkle.
“We tried not to interpret the physical properties of crystals in our building geometry,” explains Patrick Lüth, Managing Director of Snøhetta’s Studio in Innsbruck.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

“Instead, we have tried to understand what makes crystal so special and attractive, and to use these ephemeral qualities to create a specific atmosphere. The space has an incredible amount of daylight penetration which we believe is unparalleled in the typical production facility context. Crystals only come to life with light, so for us it is the intense presence of that daylight that is the most important aesthetic aspect of this building.”

Daylight enters the spacious building through openings in the ceiling, known as “cassettes”.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

This special ceiling construction comprises 135 openings covered with a protective solar coating that allows daylight to enter gently into the building. The self-supporting white steel ceiling consists of a repetitive 6×3-metre pattern with a slightly skewed grid. The ceiling structure integrates all necessary building services. Perforated acoustic panels covering the ceiling ensure that the building has a pleasant sound level that allows people to converse at a normal voice despite the background noise from the production facilities and machines.A Flexible SpaceThe bright and welcoming atmosphere of the building interior is emphasized by the material choices.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

The walls are painted in white, and light birch wood panels cover the floor and the sculptural platform that is the second floor, providing an overview of the generous space of the ground floor. The light atmosphere is particularly emphasized when visitors enter the Manufaktur through a bridge from Campus 311, a new office location in an old factory building with an interior dominated by a dark color palette.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

In this way, the experience of moving from building to building accentuates the vivid atmosphere of the new space.

A large open staircase, which also serves as a meeting point and arena, provides access to the main floor from the wooden platform which is structurally suspended from the ceiling. Offices, showrooms and presentation rooms are integrated into this wooden sculptural and gallery-like structure.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

These rooms are enclosed by glass walls and the interior is dominated by materials such as oak, brass, stained glass and a variety of textiles. At the main floor, the café also serves as a meeting point and a social space. The design visually connects the sculptural upper level with the main floor.

At the Manufaktur, the entire production process of the Swarovski crystal is reproduced on a small scale: The main floor contains all the machines necessary to produce prototypes or small crystal series in the shortest possible amount of time.

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

Should technical standards or specifications change, the flexibility of the main floor provides enough space to allow for production to be rearranged to meet the latest technological requirements.

Throughout the facility, a raised floor provides flexibility and space for necessary technical equipment and cables. Moreover, a “chandelier hole“– an open space plunging from the main floor and down to the basement – allows for prototypes up to 14 meters high to be assembled and tested on-site.

The new factory not only sets a new standard for the future of creative work, but also for sustainability; The building meets the criteria of the LEED Gold Standard (Leadership in Energy and Environmental Design..

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

© David Shreyer

Swarovski Manufaktur Gallery

Read more articles by Architizer
© VHL Architecture

PHONGHOUSE Awaken the abandoned house Project // VHL Architecture

Cẩm Lệ District, Da Nang, Vietnam

A+ Architecture: These Are the World’s Most Beautiful Modern Res idences

These A+Award-winning architects employed stunning details to provide comfort, serenity and inspirat ion throughout each home.

+