Architizer

How architects find building-products.

Blending Old and New: 7 Audacious Examples of Pastiche and Preservation

These restoration and renovation projects merge a conglomeration of forms and historical styles.

Kaelan Burkett Kaelan Burkett

Architects: Showcase your work and find the perfect materials for your next project through Architizer. Manufacturers: Sign up now to learn how you can get seen by the world’s top architecture firms.

Among the many advancements in postmodern thought comes a greater awareness for pastiche and historicism in architecture. These are not new phenomena, but they have been seized by contemporary architects with a fervor, creating works that wildly combine and clash disparate historical styles and forms — a trend perhaps most clearly expressed in Kengo Kuma’s M2, from 1991. Yet moving beyond pastiche for the sake of pastiche, many architects today are implementing this strategy for specific reasons, creating chimera forms to address more practical concerns.

Rather than fabrications of pastiche, the projects on this list represent engagements with existing structures, or otherwise with a built environment. Most involve the renovation or preservation of older, pre-modern structures, adapted to new uses and augmented by new forms. Many are implemented in sites in need of intervention and repair. Yet instead of confronting these architectural challenges with unobtrusive conservation or historicism, these architects are empowered to create evocative projects reflecting contemporary thought. Addressing both formal history and historical forms, each of these projects confronts transformations and disruptions in architecture with audacity, humor and whimsy.

Jaizkibel student dormitory by Otxotorena Arquitectos, San Sebastián, Spain

As part of their efforts to transform and revamp a school in San Sebastián, Otxotorena Arquitectos connected a new, modern structure to the existing school building, itself adapted from a 20th-century palace. Though the structures appear visually disparate, they are linked in abstracted ways. They share a restrained palette, while the fenestration on the top floor of the modern building echoes the loggia behind it. Although the new construction is concealed from many views, lowered below the level of the original building, this also creates opportunities for new connections between the two, forming a patio out of the roof of the new structure.

Um- und Zubau Bezirksgericht Deutschlandsberg by Ederer+ Haghirian Architekten ZT-OG, Deutschlandsberg, Austria

Similarly, the design for a courthouse in Deutschlandsberg is comprised of an existing building, with an ornamental, traditional exterior, and a more streamlined, modern structure added onto it. These buildings are also connected through color, painted in the same pale pink, and responsive scaling and fenestration. Though the two structures have similar proportions and stand immediately adjacent to each other, they are deliberately separated through a third form, a glass barrier which fills the small gap between the old and the new, clear but concrete, embodying latent yet critical disparities between two architectural paradigms.

Church of Sant Francesc Convent by David Closes Arquitecte, Santpedor, Spain

David Closes Arquitecte’s intervention into the Church of Sant Francesc Convent also introduces contemporary architecture to an aging form. Unlike the other projects, however, the existing structure was under active disrepair, and the renovation involved a change in program as well. The added forms, therefore, were designed to preserve and support the building’s structural integrity, making the two generations of architecture inseparable. Yet while converting the church and convent into an events space, the architects had the freedom to create forms which were not simply additive, but wholly transformative.

Crystal Houses by MVRDV, Amsterdam, Netherlands

MVRDV’s design for a retail store in Amsterdam combines innovative technologies with careful historicism and a playful interpretation of zoning laws. The store embodies an evolution of architectural legacies, with a traditionally designed upper level dissolving into a comical rendition of Dutch architecture in transparent glass bricks. In addition to illustrating a colorful juxtaposition of design, the top level conforms to local architectural regulations, while the bottom level conforms to conventions in retail architecture. Though both elements are constructed in the same style, the drastically different appearance of each component of the building hides their common origin.

Shadow House by Jonathan Tuckey Design, Colerne, United Kingdom

Similar to the Jaizkibel student dormitory, Shadow House incorporates a contemporary addition into an existing structure, concealing the new form behind a historical form. The private home is comprised of a converted 19th-century church with a wooden house structure behind it. The structures are disparate in their materials and appearance, but the newer building is conceived of as a pared-down reflection of the original. This derivative approach inspired the project’s name, and the structure’s sleek black exterior emphasizes its role as a shadow of the existing form.

Ivanhoe Terrace by OB Architecture, Winchester, United Kingdom

Though OB Architecture’s development of Ivanhoe Terrace also reworks an existing structure, this building was already a chimera form. The Winchester-based firm renovated and updated a Victorian home with a mid-century addition, restoring its program as a private home. The project entailed preserving the design of the original Victorian elements, while stripping down the addition and updating its façade. Rather than trying to blend in the extension to the rest of the house, the architects maintained its modern, boxy form, and added a distinctly contemporary exterior fashioned out of timber.

Kanzlei Balkenhol by Ecker Architekten, BW, Germany

Ecker Architekten’s work on Kanzlei Balkenhol represents a chimera creation both inside and out. While the main structure retains its original, neoclassical exterior and decorative elements, its interiors were completely renovated to fit current uses and building codes. More prominent, however, is the structure added onto the side of the original building, a form characterized by its geometric purity and aluminum exterior.

Like the courthouse in Deutschlandsberg, the two disparate designs are buffered by a glass separator. The new structure functions much like Louis Kahn’s service towers, containing many of the utilities not integrated into the original building. By according this practical addition its own, independent presence, the project demonstrates an innovative way for addressing utilitarian challenges towards historic preservation and renovation.

Research all your architectural materials through Architizer: Click here to sign up now. Are you a manufacturer looking to connect with architects? Click here.