© Fedde de Weert

The W.I.N.D. House // UNStudio

NH, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst enabling a flexible use of space.

Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the house is backed by a wooded area and fronted by an open expanse of polder landscape.

© Fedde de Weert

© Fedde de Weert

© Fedde de Weert

© Fedde de Weert

The design of the house responds to both its setting and to the seasons. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the woods provides an intimate setting, while the living areas enjoy panoramic views of the polder landscape to the front.

The elevated position of the open plan living areas enhances the views to the exterior.

© Fedde de Weert

© Fedde de Weert

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

Each of the four facades, curve towards the inside to create four distinct petal-like wings. These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building. The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house connects the front and back wings.
A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels and mechanical installations.

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

Complete control of this ‘smart home’ is possible by a central touch-screen in the living area, while decentral devices provide dedicated control per room. Furthermore control is possible remotely by independent devices via LAN-connection.The integrated sustainability concept of the house includes a central air/water heat pump, mechanical ventilation with waste heat recovery and solar panels.

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades.Photos ©: Exterior: Fedde de Weert. Interior: Inga Powilleit.

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

© Inga Powilleit

The W.I.N.D. House Gallery

Read more articles by Architizer
© LAPS Architecture

Patronage Laique et Social Housing // LAPS Architecture

Paris, France

© Helin & Co Architects/Mandi Halonen

Metsä Group Head Office // Helin & Co Architects

Espoo, Finland

+