© Barcode Architects

The Robin Bajeskwartier // Barcode Architects

Amsterdam, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Barcode Architects’ The Robin is a high quality, sustainable residential tower in the heart of the area redevelopment ‘Bajeskwartier’, a vibrant living and working area on the site of the iconic Amsterdam Bijlmerbajes.

From 1978 to 2016, the Bijlmerbajes was one of the most famous prison complexes in the Netherlands, consisting of six iconic towers connected by a central connecting corridor.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

In 2019, OMA, LOLA Landscape Architects and FABRICations created the master plan for this area with a rich history and the image of a forbidden island. The new Bajeskwartier will be lively city quarter with approximately 1,350 homes, international allure and an important role for design, art and sustainable interventions.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

Our building occupies a prominent position in this plan — in the Central District, at the square where the two main axes of the area intersect. With The Robin, the original volume of one of the prison towers is rebuilt and extended with three interlocking, lower volumes. These ‘boxes’ are lifted 4.5 meters from the ground, creating space for a light, inviting plinth with public functions at ground level, such as a service center and a day care.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

A strong connection with the urban context is created by opening up the plinth on all sides. Dirk Peters, partner Barcode Architects:‘The atrium hidden in the building’s core is an impressive and unexpected feature. The six-storey high open space is the building’s vibrant heart and offers space for a multitude of possible functions, such as exhibitions, extensive works of art and public events for the neighbourhood.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

A unique experience for both residents and visitors.’ The residential program comprises 129 apartments and appeals to a wide range of target groups. The bright, spacious homes range from compact, functional studios to sprawling lofts. Private loggias and balconies, and collective green roof terraces on top of each of the three boxes offer the building’s residents a variety of high-quality outdoor spaces.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

The dimensions of the tower follow the structure of the original tower. The low-rise refers in height to the adjacent buildings and gives the tower a broader base and an all-sided appearance. The building expresses a clear dialogue between old and new, between the massive and the light. Whereas the gold-coloured, open grid façade gives the three low-rise volumes human dimensions, the concrete façade of the tower has a more closed appearance that refers to the original tower building.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

Like the Bajeskwartier area, our building is designed in a circular way. Part of an original prison wall will be given a new place in the design and a large part of the raw materials from the demolition of the old tower buildings will be reused in the construction. PV panels will be installed on both the roof of the tower and the highest block.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

In addition, The Robin will be fitted with nature-inclusive additions such as nesting boxes for birds and bats, green roofs, and insect shelters.

On the site of the original, anonymous prison tower, a dynamic building is created in which urban living quality and healthy, green living conditions come together. Barcode Architects’ design provides the Bajeskwartier with a building with a strong identity and a powerful reference to the cultural history of the Bijlmerbajes.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

.

© Barcode Architects

© Barcode Architects

The Robin Bajeskwartier Gallery

Read more articles by Architizer
© Angá Arquitetura

Angá Arquitetura Creates Identifiable Elegant and Neutral Entrance for Afonso Pena Building

São Paulo, Brazil

© ARCity Office

Shajing Village Hall // ARCity Office

China

+