© Photolux Studio/Christian Lalonde

Stacey-Turley Residence // Kariouk Architects

Ottawa, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving needs of a young couple with two young boys, who intend to live their lives here for the next half century. A significant spatial challenge from the start of the project was that the maximum allowable width of the house could only be 24 feet, hence the house would need to be constructed as a long volume.

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

Because windows on the long sides of the home were greatly restricted by zoning regulations, there was an immediate design challenge to bring light into the long interior volume that otherwise would be dark.

The home is set as far back as possible within a contoured landscape, effectively turning the “basement” into a lower level that opens fully to the light and views of the large front garden.

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

Here, and also above on the main floor, the front wall comprises a floor-to-ceiling glass accordion-door system that can open fully to the landscape. On the main floor, the roof overhang is calibrated to block the higher-angled summer sun, while the lower-angled winter sun penetrates the home. The Insulated Concrete Form walls (ICF) and the poured concrete, radiant heated floors capture and hold the warmth of the winter sun, gradually releasing the heat throughout the home in the evening.

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

The sloped roof continues through the interior and reaches 14 feet to catch light and create a “chimney effect” that accelerates breezes through the length of the house, eliminating the need for air conditioning. Light is brought into the center of the home through an en suite whose volume hovers in a large opening in the floor plate; the bathroom is fitted with expansive skylights and clerestory, allowing daylight to spill through and illuminate both levels.

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

Behind the high-efficiency wood stove hang four bronze plaques engraved with a quote that was provided by the client at the outset of the project as an inspiration for the design:”It is proper to every gathering that the gatherers assemble to coordinate their efforts to the sheltering; only when they have gathered together with that end in view do they begin to gather.” -Martin Heidegger, Logos.

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde

Stacey-Turley Residence Gallery

Read more articles by Architizer
© Roland Halbe

Law Courts Complex // Sosa + González + Santiago

Las Palmas de Gran Canaria, Spain

© Bohlin Cywinski Jackson

Kicking Horse Residence // Bohlin Cywinski Jackson

Golden, Canada

+