© FAAB

MOSS Salon // F A A B

Kraków, Poland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

MOSS salon is the combination of two spaces, previously separate and located on the different levels. The lower level, accessible directly from the street, consists of main entrance/reception, hair salon, and manicure/pedicure zone. The upper level, accessible via bespoke stairs, houses the beauty salon/spa and relaxation zone. The relaxation zone is created by an overhanging mezzanine stretched over the entrance/reception area.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

In line with the initial premise, MOSS is to be occasionally used as a gallery for art and photography exhibitions.Reindeer moss (Cladonia rangiferina), dyed an intense green color, is the main theme of the interior. It is present at the main entrance on the ceiling and wall. It serves as a compositional wall element closing the lower space.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

It is also included in the furnishing design.The intense green moss bursting on the walls finished with smooth, grey architectural concrete panels, symbolically represents vitality, viability, and freshness. The interior composition is completed with warm wood, which naturally correlates with reindeer moss. Wood is present particularly in the furnishing, including the grandest in form and size — flowing through two levels of the reception area — creating a reception desk, stairs and mezzanine with the relaxation area.

The geometry of the form has been likened to the softness of a lock of hair or to the lower part of the tree sunk into the rock or moss carpet.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

The neutrality of white walls and varnished surfaces, underlines the contrast of textures and colors of moss, concrete, and warm wood. The geometry of the bespoke furnishings correspond to the geometry of the form creating the mezzanine, stairs, and reception desk..

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

MOSS Salon Gallery

© Studio Egret West

Plus X // Studio Egret West

Brighton, United Kingdom

© JDS ARCHITECTS

Gangnam Bogeumjari District Officetel // JDS ARCHITECTS

Seoul, South Korea

+