© Fran Silvestre Arquitectos

House on the Castle Mountainside // Fran Silvestre Arquitectos

Ayora, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.”
In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap.

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.The indoor space is divided by the void that is the core of communication cut parallel disposition of the mountain without touching it.

On the ground floor are the garage and cellar, on a volume it has two floors with four rooms.

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

Two of them, the rooms at the intermediate level are open to the private street, the other two on the upper level overlook above the houses opposite, the Valley of Ayora. One of them, the study is opened in turn to the central double height, incorporating it into their space.

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

Across the gap, and on the mountain, are the areas facing the garden day illuminated by light reflected on the south slope of the castle oxidized..

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

© Fran Silvestre Arquitectos

House on the Castle Mountainside Gallery

Read more articles by Architizer
© Aedifica architecture + design

Planetarium Rio Tinto Alcan // Aedifica architecture + design

Montréal, Canada

© Fran Silvestre Arquitectos

House built into the city // Fran Silvestre Arquitectos

Carrer de Colón, València, Spain

+