© Philip Vile

Holland Green // OMA, Allies and Morrison

London, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

HOLLAND GREENHISTORYThe Commonwealth Institute, by Robert Matthew, Johnson-Marshall and Partners, completed in 1962, marks the transition from British Empire to Commonwealth. Regarded as an important modern building by English Heritage, it was first listed in 1988, and again in 1990 for its special architectural interest. In 2002, only just after having undergone major refurbishment by Avery Associates (2000/2001), the building was closed to the public.

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

In 2006, the government tried to delist the Commonwealth Institute, but failed, saving the building from demolition.COMPETITIONIn March 2008, after a short com petition, OMA was selected from a shortlist of six international architects, which included Rafael Moneo, Rafael Viñoly Architects, Eric Parry Associates, Caruso St John, and Make Architects.

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

The competition sought to explore the potential for a new use of the main exhibition hall and replacement of the administration wing (of lesser interest) by residential development to help fund the refurbishment of the main hall.URBANISMIn OMA’s proposal, the demolition of the administration wing is interpreted as an opportunity to liberate the main exhibition hall, enabling it to be appreciated as ‘a tent in the park’, in line with its original intention.

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

The proposed residential buildings sit as free standing objects within the park landscape. Oriented to align with the exhibition hall, they aim to integrate the hall into an ‘ensemble of buildings’.

Within this ensemble, each building is scaled proportionally – like Russian Dolls – to react to the scale of its immediate surroundings: The front building, set back from the street to maintain the existing plaza condition, responds to the scale of the neighboring buildings on Kensington High Street.

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

The largest of the three new buildings, tuck ed back within the site, concealed from both Holland Park and the High Street, corresponds to the height of Park Close’s two adjacent sixties’ buildings. The smallest building, fronting the park, mimics the height of the Parabola.ARCHITECTUREThe calm, orthogonal geometries of the new residential buildings pose a deliberate contrast to the dramatic hyperbolic geometries of the exhibition hall’s roof.

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

The facades of the new buildings register the amplitude of the roof’s curvature like ‘graph paper’.

Each residential façade is a hybrid of two different façade types: one being an array of identical vertical windows, the other essentially an expression of the buildings’ structural grid. The latter offers the apartments magnificent views and also incorporates their outdoor spaces, including the large terraces on the upper floors.

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

The two façade types coexist in a seemingly accidental relationship. The addition of skyboxes gives a certain plasticity to the building volumes, allowing (some of) the apartments to extend outside the building perimeter, redirecting the view back to one’s own façade.CI REFURBISHMENTThe Commonwealth institute’s main exhibition hall will be the new home of the De sign Museum, offering nearly three times the space of original location at Shad Thames, meanwhile dedicated to house Zaha Hadid’s archives.With the exception of the roof and it’s supporting structure, the building has been almost entirely rebuilt.

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

© Philip Vile

© Philip Vile

A new basement has been installed beneath the full footprint, and the floors within have been rebuilt at new levels to accommodate the needs of the Design Museum . The outmoded1960s facades have been replaced with energy efficient fritted facades, designed to resemble the original.The refurbishment of the Commonwealth exhibition hall has been funded from revenue made from the residential development to the point that the Design Museum has been offered a for-purpose-building as though it were new, without the obligation to pay rent.LANDSCAPEIntended as a com position of free-standing buildings in a green setting, the design of the landscape is of primary importance.

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

Its romantic character is intended to contrast with the angular geometries of the buildings, endowing the modern architecture with a deliberate ambiguity. Vehicles (as much as possible) are banned from the site, leaving the possibility of a landscape with almost seamless transitions between hard- and soft-scape.

Underneath, there is a continuous basem ent, connecting the three residential buildings and the Design Museum at a single service level.

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

Car parking and storage space are provided for the residences with private access to each residential block, alongside service access to the Design Museum . This basement also houses a number of collective facilities for the residents, such as a spa sky-lit swimming pool, cinema, and gym .OM A with Allies & M orrisonOMAPartner in Charge: Reinier de GraafDirector: Carol PattersonProject Architects: Mario Rodriguez, Isabel Silva, Fenna Wagenaar, Mitesh Dixit, Richard Hollington III, Beth HughesTeam: Caroline Anders en, Luis Arencibia, Fred Awt y, Olga Banchikova, Thibaut Barrault, Rachel Bate, Thorben Bazlen, Katrin Betschinger, Philippe Braun, Matthew Brown, Kees van Casteren, Maria Cogliani, Tudor Costachescu, Johan Dehlin, Sebastien Delagrange, Miles Gertler, Hannes Gutberlet, Joyce Hsiang, Yerin Kang, Bin Kim , Andrew Kovacs, Caroline Martin, Roza Matveeva, Andres Mendoza, Ioana Mititelu, Barbara Modolo, Ross O’Connell, Adrian Phiff er, Alex Rodriguez, Duarte Santo, Lawrence Siu, Ivan Valde z, Boris Vapne, Greg R.

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

William s, X u Yang, Delnaz Yekrangian, Nikos YiatrosAllies and MorrisonPartners: Simon Fraser, Robert MaxwellDirector: Neil ShaughnessyAssociate Directors: Joel Davenport, Heidi ShahAssociates: Sean Joyce, Johanna Coste-BuscayretTeam: Dinka Beglerbegovic, Fabiana Paluszny, Stuart Thomson.

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

© OMA, Allies and Morrison

Holland Green Gallery

Read more articles by Architizer
© Naver, PLUS 202 LEE JIN HA

CONNECT ONE // Kengo Kuma and Associates

Chuncheon-si, South Korea

© LEHRER ARCHITECTS LA

Workplace Confidential: An Inside Look at Design Offices Across LA

Great design offices stand out. Reflecting a firm’s character and process, these spaces serve as a framework for building new ideas. While they may be housed within simple, rectilinear forms, design studios are organized to support analysis and encourage creative ideation. Few cities represent the diversity of design offices like Los Angeles. As a place…

+