© ELEMENT VISUALIZATIONS

CHOPIN’S MUSIC CENTRE RENDERINGS // ELEMENT VISUALIZATIONS

Location: Żelazowa Wola, Poland Project year: 2018 Lead Architects: Jakub …

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Location: Żelazowa Wola, PolandProject year: 2018Lead Architects: Jakub Figel, Filip KuraszTeam: Karolina Jankowska, Jakub TajerAcoustics: Arau Acustica – Higini Arau, Jordi Oliver / www.arauacustica.com  Visualizations:  ©  ELEMENT / http://welcometoelement.comŻelazowa Wola is a small village in Poland, well-known as a birthplace of a famous polish compositor and pianist – Fryderyk Chopin.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

The picturesque scenery of endless forest favors leisure activities and relaxation. Tourists from all over the world gather here to honor Fryderyk Chopin. Landscape of Żelazowa Wola connotes with peaceful country site with wide fields and all-embracing nature. It inspired architects to design a building which will correspond with this unique scenery.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

Architects proposed the concept of new International Music Centre, which was designed to blend into the nature. The whole Centre integrates with the park by set of composition openings and view connections with the Fryderyk Chopin’s birth house. While walking through the park the only transparency is provided through the lower part of the trees – trunks.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

Treetops are covering the view with its broad sizes. This dependence was an inspiration to design a half-divided façade of the building. Light plinth and solid top. The lower part was covered with glass and mirror panels to let the building sink in greenery. The wooden planks, placed on the upper part of the façade, were made by using old Japanese Shou Sugi Ban technique.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

This burnt up wood is durable and resistant to pests, simultaneously being highly aesthetic.Natural material refers to historical wooden Mazovia cottage architecture taking into account architectural traditions of the region. For example, traditional gable roof is interpreted in the modern way by diagonally placed ridgepole. All solutions aimed to prove that not the building is the most important thing in this particular location, but the nature itself.

The main entrance to the building is kept in the old manor style referring to the Fryderyk Chopin’s XIX century house.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

Pathways and bridges near the building are designed to connect the site with existing park. It encourages visitors to walk through area and experience unification with whole park set. The Concert Hall was designed in collaboration with Arrau Acustica. The volume has 7500m3 and can house 600 viewers and 100 musicians.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

The shape of the Hall was designed to provide the best acoustic conditions. Glazed wall behind the scene is emphasizing the beautiful context and allows visitors to have a direct view on the park, which becomes a constantly changing scenery. The building is physically and functionally divided into three blocks to provide functional clarity of the plan and to diffuse one big mass into three smaller parts.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

This provides desired views of the park and suitable insolation. First and main part is a Concert Hall connected with all necessary functions and welcoming area with double-floor foyer, ticket desk, cloakrooms and cafeteria with leisure space. Second block contains Chamber Hall, practice rooms for musicians and offices whereas in the third block are designed conference, education and guest rooms.

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

Second and third block are connected with chamber foyer and restaurant space. Three blocks are linked with glazed corridor which provides the unique scenery from the back side of the building..

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

© ELEMENT VISUALIZATIONS

CHOPIN’S MUSIC CENTRE RENDERINGS Gallery

Read more articles by Architizer
great wall of wa rammed earth

Architectural Details: The Great Wall of WA

12 rammed earth dwellings emerged in a remote part of Australia's largest state.

© Tsutsumi And Associates

Tsingpu Baisha Retreat // Tsutsumi And Associates

Lijiang, China

+