© Studio Gaon

Extrude // Studio Gaon

Hanam-si, South Korea

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The site is near Han-river in Changwoo-dong, located at the city boundary of Hanam. It was left unused because many decades ago, the road along the river had been widened, making this land end in a weird shape. The land looked like a last piece of round pizza or a cheese cake piece on a neat dish.

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

Because of the form, the land remained empty until we intervened. When we visited the site with the clients, it felt as if the land beckoned us to make use of it. This triangular area was about 123㎡, and after we offset and extruded the shape of the land, it became a triangular prism with 70㎡ of possible building area.
Without any barrier or transitional space, this land sits next to busy traffic passing the Paldang bridge and streams of water heading to Seoul.

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

The building entertains the cars entering the Paldang bridge, but not the people walking down the street.
Though we brought the shape of the land to the design of building, it was quite difficult to set up a certain pose under these conditions, constantly exposed to probing eyes and heavy traffic.
Architecture is giving body to the will of earth, as well as a beautiful dream of the land, but the most important factor is to give the gesture to co-exist with the surroundings.

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

But sadly, the context was erased in this very land.
To build on an erased context is an unnatural, comparable to drawing a mouth, nose, and eyes on a shapeless mass, but it is a condition that most of the cities have in common.
That is why we punched various square openings on the large flat façade.

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

Then we took the edge off the sharp triangle which the cars would conceptually run into. And we opened the west edge like a fish opening its mouth. To complement the narrow and pouting interior, we designed height of floors higher than usual and cut walls to let light in, while putting waves of wood louvers on the wall to enhance a gentle atmosphere.

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

is a trace of deliberation on the land which context was smudged.Project OverviewArchitect : Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh in studio_GAONProject Team : Sangwoo Yi, Minjung Choi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Joowon MoonCooperative Companies : Hanhwa•Hyundae ArchitectsPhotographs : Youngchae ParkTranslation : Joowon MoonLocation : Changwoo-dong, Hanam-si, Gyeonggi-do, South KoreaUse : Commercial FacilitiesSite Area : 123㎡Building Area : 70.36㎡Gross Floor Area : 127.23㎡Building Scope : 2FHeight : 9.85mBuilding-to-Land Ratio : 57.20%Floor Area Ratio : 103.44%Structure : Reinforced ConcreteFinishing : Exposed ConcreteConstruction : StarsisSupervision : studio_GAON.

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

© Studio Gaon

Extrude Gallery

© archi5

Housings Jaurès Petit // archi5

19th arrondissement of Paris, Paris, France

Trouble in Paradise for Google, a Different Kind of Design Bid, and Mo re of This Week’s Must-Reads

It’s Pronounced “NYC by Design”: NYCxDesign kicked off this morning — in Bro oklyn, no less — and will run for the next 11 days, through Tuesday, May 19. The citywide design festival includes tentpole events such as ICFF, Wanted Design, Collective Design, Sight Unseen OFFSITE, and BKLYN Designs, as well as Frieze Art Fair and…

+