© Tham & Videgård Arkitekter

Double House // Tham & Videgård Arkitekter

Danderyd, Sweden

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

A house organized as a spiralling sequence offour large rooms in four levels. These big spaces without a fixed hierarchy letthis house invite the inhabitants to organise their lives following their ownpreferences.The building envelope was defined by the fullwidth, the maximum area and height fitting into the building regulations. Moreor less mirrored in plan, the two units contain small adjustments in relationto the differences in orientation, light and views.

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

As a result of the existingtopography spatial variations were developed; starting with the four meterceiling height of the entrance level, the vertical passage up to thehorizontally extended spaces opening up towards the surrounding greenery. Theupper large room constitutes the link to the roof terrace – the biggest socialarea in the house.Construction is in situ cast concrete.

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

Facadesare rendered in plaster coloured dark greyish blue. Protruding window boxesmade of oak add a 3-dimensional quality to the facade, thus enhancing the depthand massive character of the interior. All glass panes are fixed, with woodenside vents and doors..

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

© Tham & Videgård Arkitekter

Double House Gallery

© TheShar

Sepid // TheShar

Qom, Iran

© rh + architecture

Plein Soleil // rh + architecture

Paris, France

+