© Nicolas Da Silva Lucas

Cour Saint Cyp // Taillandier Architectes Associés

Toulouse, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The Cour Saint Cyp project is the construction of 31 new collective units, situated on the Garonne River’s left bank, in the heart of central Toulouse (Occitanie region, France).
The building forms a simple volume situated along rue Joseph Vié, in the historic quarter of St-Cyprien. The project has taken into consideration the urban continuity of the road, with an analysis of the existing façades, in order to emphasise their architectonic elements.

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

Our approach is not to create an architectural event, but to make a subtle insertion that reinterprets the vernacular architectonic elements, in a contemporary way.
The building is cut by two openings that house the loggias of the apartments and have an anthracite cladding that continues into their ceilings, to accentuate the rhythm made by the three brick volumes on the road-side.

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

We propose a fragmentation of the building’s volume, in relation with the historic houses and buildings of the area. The treatment of the façades is identical in its fenestration— the articulation of the enamelled bricks set at 45° — but is differentiated by three brick colours that further accentuate the three-volume composition.

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

The re-established historic urban rhythm rests on a half-level plinth, along the road. This is stone-clad and in the central building volume becomes full height to demarcate the main entrance. In this way, the dual aspect ground-floor apartments gain road-side privacy for the bedrooms, while the living areas open onto the private rear garden.

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

The arrangement gives the entrance hall an additional half-level in height, in keeping with the required ‘bourgeois’ status of the building. This central volume has a higher quality in its detailing, with the articulation using enamelled bricks at 45° and with the full height stone cladding.
Similarly, to the plinth and main floors, the top floor, treated in zinc, contributes to the distinction between the three volumes.

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

The lateral attic volumes are recessed, relative to the road façade. The central volume attic comes forward to meet the road façade, creating the roof slope belonging to two top-floor apartments. Each loggia and the windows are inserted in anthracite metal frames which create an abstract geometric grid on the façade.

© Nicolas Da Silva Lucas

© Nicolas Da Silva Lucas

© Taillandier Architectes Associés

© Taillandier Architectes Associés

This strict contemporary order echoes the classical proportions of the quarter’s 18th century façades..

© Taillandier Architectes Associés

© Taillandier Architectes Associés

© Taillandier Architectes Associés

© Taillandier Architectes Associés

Cour Saint Cyp Gallery

Free Webinar: How to Photograph Iconic Architecture (and Avoid Clichés !)

Oscar Niemeyer. Zaha Hadid. Le Corbusier. Louis Kahn. How can we capture the buildings of these reno wned architects in fresh new ways?

© Tormen Architekten AG

Wohnhaus Bettlach // Tormen Architekten AG

Bettlach, Switzerland

+