© Olson Kundig

Bellevue Botanical Garden Visitor and Education Center // Olson Kundig

Bellevue, WA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Since opening in 1992, the 53-acre Bellevue Botanical Garden has become one of the most popular public gardens in the Pacific Northwest. The design of the new visitor center accommodates the garden’s growing visitation, while also blurring the boundaries between architecture and the gardens. Balancing civic function with residential scale and attention to detail, the design creates intimate, inspirational spaces that allow for exploration and quiet reflection.

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

The centerpiece of the project is a new 8,500-square-foot visitor center complex which includes a covered outdoor orientation space, a gift shop, meeting space, concession area, education space, office space and restrooms. The various program areas are arranged in a series of smaller structures situated under two large, organizing roofs; together, they read as a unified L-shaped building.

Courtyards interspersed between the structures reinforce connections to landscape while broad roof overhangs, fernery walls and gardens unite the spaces and create a natural flow between indoors and out.

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

The educational component is one large space that can be subdivided into several multi-purpose classrooms and meeting spaces; these spaces can expand via large rolling doors that open onto the gardens. Designed to address a rising interest in all-ages education at the garden, these flexible spaces will accommodate a wide range of programming, including the garden’s Living Lab Program, a youth-oriented program providing science and botany-related educational opportunities.

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

The existing parking lot was reconfigured to double the garden’s current capacity and provide safer pedestrian access to the visitor center complex. Reworking the entry sequence brings guests alongside the new center through an allée of trees that screens the view of the parking area. The parking lot helps to ground the visitors’ experience of the garden beginning with the moment they enter the site.

The project also included the renovation of the Shorts Residence (built in 1957), which was designed by noted Pacific Northwest architect, Paul Kirk.

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

The 2,300-square-foot former residence of Cal and Harriet Shorts, which has served as the visitor center since its inception, now functions as an auxiliary library and living room for the garden. The project is LEED® Gold certified. Project Team: Jim Olson, Design Principal; Kevin Kudo-King, Principal / Project Manager; Martina Bendel and Misun Gerrick, Project Architects; Renee Boone and Michael Wright, Architectural StaffKey Consultants: Cornerstone General Contractors, General Contractor; Magnusson Klemencic Associates, Civil Engineer; KPFF, Structural Engineer; WSP-FK, Mechanical Engineer, Electrical Engineer and Lighting Design; Swift Co., Landscape Architect; Cite Specific, SpecificationsPhotographer: Jeremy Bittermann.

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

© Olson Kundig

Bellevue Botanical Garden Visitor and Education Center Gallery

Read more articles by Architizer
© MAD Architects

Harbin Airport T3 // MAD

Harbin, China

© Architectus

Shepparton Law Courts Redevelopment // Architectus

Shepparton, Australia

+