© Dennis De Smet Photographs

AZ Sint-Lucas Car Park // Abscis Architecten

Ghent, Belgium

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

From Ghent’s ring road the first sight of the hospital AZ Sint-Lucas one gets is the multi-storey car park. For this reason the design devotes a lot of attention to the atmosphere and appearance of the site. The project zone is split into two parts, with the high capacity car park distributed over two buildings.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

This creation of two smaller buildings is effective within the spatial context and the granular size of the hospital campus, and creates a visual axis leading to the hospital.

The visual axis between the two car parks extends to the edge of the site and is designed as an avenue.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

On arrival the building opens itself to the visitor entering the car park via a clear entrance and exit location. Patients have direct car access and can be driven around the car park and dropped off at the entrance of the hospital. Motorists can follow a traffic loop to either return to the ring road or leave their vehicle in the car park.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

Direct access to the hospital is restricted to emergency services and a drop-off point under the “Oost” building, thus creating a low-traffic square for visitors, patients, and hospital employees to meet and linger. Where the traffic loop runs under the Oost building, pedestrians from the different levels in the car park descend via stairs and lifts, thus creating a covered hotspot.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

Here there is a bicycle park as well as ATMs, toilets, a waiting room, and a storage room for wheelchairs available for patients on arrival. The ground levels of the buildings Oost and West provide a clear height of four meters, both to allow redesignation and to reserve certain areas for exceptional traffic such as ambulances, vans for maintenance personnel, and for parking for disabled persons, doctors, radiotherapy patients, etc.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

From the ground levels, access to the hospital is step-free.Stylistically the preference is given to an open building design. Juxtaposed with the tight grid of the parking spaces, the floorboards with flowerbeds fan out to humanize the otherwise functional concept. Guardrails designed and executed in perforated aluminium plates bring contrast to the massiveness of the project.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

Green is used at different levels and with different objectives in the design; at ground level a number of trees and islands of green are provided. Trees provide shade and cooling, and increase the biodiversity in an urban landscape. Where the sprawling floor plates are located, there are also potted trees.

© Dennis De Smet Photographs

© Dennis De Smet Photographs

The building is part of the ‘greening’ of the site. The new plants and flowerbeds all contain exclusively native species. Photographs by Dennis de Smetwww.dennisdesmet.be.

© Abscis Architecten

© Abscis Architecten

AZ Sint-Lucas Car Park Gallery

© TYIN tegnestue Architects

Naust paa Aure // TYIN tegnestue Architects

Aure, Møre og Romsdal, Norway

© Peter Aaron/Esto

Celebrating the Silver Screen: 8 Elegant Metallic Façades

Metals and composites are nothing new in architecture. Used throughout millennia for joinery, claddi ng, and reinforcement, these materials provide security and rigidity to structures worldwide. Precious metals like gold and silver continue to be used for decoration and adornment, forming sculptural details and shining embellishments. Our understanding of metals has evolved over time, and we’ve…

+