© Wittman Estes

Aldo Beach House // Wittman Estes

WA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Aldo Beach House transforms a 1940s beach house into a new multi-generational home—doubling the livable area while lightly touching the delicate ecology of the waterfront. Two shifting wings hover over the hillside and beach supported by thin steel columns and pin piles. Located on the eastern shore of Hood Canal near the Bangor submarine base, the new beach house includes the original two-bedroom structure for an expanded program of two new bedrooms, two bathrooms, and flex space.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

The design consists of three distinct parts: the original footprint, and the two projecting wings: the first a south ground floor addition, and the second an upper-level master suite to the north. Solving the Regional Problem of Building on a Fragile Shoreline:The house represents a regional northwest problem of building on fragile shoreline.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

“Due to the complex constraints of the shoreline exemption, we kept to the existing footprint, expanding the house only from the existing structure,” says Matt Wittman, Principal at Wittman Estes. “As a result, all new square footage is supported by compact pier foundations on pin piles.”Native plantings and drought tolerant species were brought in to mitigate site disturbance and increase the ecological function of the site.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

The architects wanted the site preservation to extend beyond the footprint and into the materials of the building itself. Local cedar, quintessential to a northwest house, wears naturally with the wet and dry seasons. Stainless steel and concrete provide a maritime accent to the wood materials. Through the use of naturally weathering materials, the life of the building was extended while allowing ease of maintenance for the users.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

A Place for Relatives, Neighbors, and Friends:The clients, both grandparents and retirees, wanted a place of retreat and welcome. “Like many northwest families, that meant designing various indoor and outdoor spaces for their children, future grandchildren, neighbors, and friends,” says Wittman. The new wings of the house create a layering of community and privacy through guest bedrooms for friends, a bunk room and play area for kids, and an outdoor kitchen and deck for communal meals with neighbors.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

Two additions extend out of the original structure to meet this need – shaping shared spaces alongside rooms for reflection and privacy. Two decks seamlessly elongate the use of the adjacent spaces for encouraging late-night conversations next to an outdoor kitchen.The original structure interplays throughout. Reclaimed pine flooring draws the Olympic forest to the interior.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

The existing brick chimneys blend into this palette, evoking timelessness and strength, representing the unique transformation of the house. The adaptive reuse of the Aldo Beach House sought a careful integration of the familiar with the modern, bringing the old and new together on the shoreline of Hood Canal.Project TeamArchitect: Wittman Estes Design Team: Matt Wittman AIA LEED AP, Jody Estes, Ashton WesleyStructural Engineer: J Welch Engineering LLCBuilder: Jack Colgrove ConstructionPhotography: Andrew Pogue.

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

© Wittman Estes

Aldo Beach House Gallery

Free Webinar Recording: Enscape Explains the Power of Real-Time Visual ization

This free recorded talk considers how to improve communication with non-industry audiences and how t o build a more inclusive design process.

© KOKAISTUDIOS

Beijing CR Land Galleria Shopping Center – Instreet Renovation // KOKA ISTUDIOS

Beijing, China

+