ÖN PROJE AÇIKLAMA RAPORU
Proje alanında vadi ve yamaçlarla hareketli bir topoğrafya hakimdir. Bu nedenle araziye yerleşimde kot farklarından yararlanılarak sosyal tesis, otopark gibi kullanımlar zemin altında çözülmüştür. Mevcut imar planından gelen kararlarla birlikte alanda orta yoğunluklu bir yerleşim alanı planlanmıştır. Birbirine eklenip çıkartılabilen, esnek ve yapımı açısından pratik konut tipolojileri geliştirilmiş ve proje alanında örüntü oluşturabilecek beceriye sahip nitelikli bir kentsel çevre yaratılması amaçlanmıştır. Birbiri içerisine akan meydan ve avlular ile kamusal ve özel alan ayrımı akışkanlık kazanmıştır.
Yerleşme düzeni yön tanımlayan sıra bloklar, nirengi oluşturan yüksek bloklar ve kamusal-özel alan tanımlayan meydan ve avlular ile oluşturulmuştur. Mevcut imar planından gelen ve proje alanını doğu-batı yönünde kesen yeşil koridor ve vadi tabanında devam eden aks boyunca perakende ticaret işlevi projenin ana omurgasını ifade eder. Ticari aks boyunca meydan-avlu sistemi devam etmekte ve sürprizli mekanlar oluşmasına imkan vermektedir. Bu sistem, proje alanının yakın çevresindeki içe dönük, yüksek noktasal bloklardan oluşan projelere karşı eleştirel bir bakış açısı sunar.
Projenin ana tasarım kararları aşağıda maddeler halinde sunulmuştur:
• Yerleşmede emsal 1.50 ve yoğunluk 103 konut/ha’dır.
• TAKS 0.20 – 0.25 aralığındadır.
• Konutların tamamı en az karşılıklı 2 cephe görecek şekilde katta 2 daire olarak planlanmıştır. Konutların karşılıklı 2 cephe görmesi doğal ışık, doğal havalandırma ve çevre ile kurulan görsel ilişki açısından önemlidir.
• Düşey sirkülasyon elemanına eklemlenebilen farklı tipteki konutlar ile planlamada kombinasyona dayalı esneklik sağlanmıştır.
• Maliyet ve yapım kolaylığı açısından betonarme tünel kalıp sisteme uygun şekilde taşıyıcı sistem tasarlanmıştır.
• Yaklaşık her daireye 1 otopark gelecek şekilde mevcut yönetmeliğin üzerinde otopark alanı sağlanmıştır. Eğimden faydalanılarak avlu ve meydanların altında kapalı otoparklar geliştirilmiştir.
Sonuç olarak, farklı konut yükseklikleri ve tipolojileri ile silüet etkisi yaratabilen, açık yeşil alan strüktürüne sahip, topoğrafyayla uyumlu, yapım ekonomisi ve pratiklik açısından tünel kalıp sisteme uygun, kentsel örüntü ile kamusal alan ve komşuluk birimlerini ifade edebilen bir kent parçası önerilmiştir.