Tarihi ve kültürel açıdan bir çok döneme tanıklık etmiş birçoğuna ev sahipliği yapmış ülkemizin ulusal mücadelesinde yerini almış bir tarih ve kültür şehridir Sivas.
Bir kentin bu kadar tarihi birikime sahip olması kentin konumu, ticaret potansiyeli, kültürel değerleri ve sürekli olarak yaşadığı çağların gereksinimlerine cevap vermesi ile mümkün olur. Bu düşünce ile yola çıktığımız tasarım sürecinde Kızılırmak nehri üzerinde gerek yaşadığımız çağın gerekse yakın gelecekteki çağın gereksinimlerine hem estetik hemde teknolojik cevaplar vermek, kent belleğinde uzun süreli yer alabilmek amacı ile köprü tasarımı üzerinde yoğunlaşılmıştır. Yeni imar planı içerisinde yer alan 1 ve 2 numaralı kavşaklar arasındaki ulaşım aksını birleştirecek olan köprü için farklı ulaşım tiplerinin kullanılması istenmiştir. Araç, hafif raylı sistem, bisiklet ve yaya yoludan oluşacak bir ulaşım aksı verilen minumum ölçülerde inşa edilmesi durumunda bile 44 metrelik bir genişlik olacağından tüm bu yolların ayrı olarak ele alınması durumu doğmuştur. Farklı ulaşım
akslarının farklı ulaşım teknolojileri ile bir bütün olarak tasarlandığı bu köprüde hafif raylı sistem asma köprü, araç yolu çelik kiriş köprü, yaya yolu ise konsol olarak taşıtılmıştır. Her biri diğerinden kopartılarak geçiş esnasında nehir ve çevre ile daha fazla görsel temas kurulmuştur. Yaya köprüsü üst katta tasarlanıp yaya trafiği araç trafiğinde kopartılıp seyir terası olarakta kullanımına olanak sağlanmıştır.
Köprünün ana taşıyıcıları olan çelik kolonlar işaretinin iki yönlü kullanımı ile oluşturulmuştur. Günümüzde onaylamak, kontrol etmek ve doğrulamak anlamında kullanılan bu sembol tasarımın çıkış noktası olmuştur.