© Iwan Baan

Zeitz MOCAA // Heatherwick Studio

Cape Town, South Africa

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Since the 1920s, the prominent grain silo on Cape Town’s stored and graded corn from all over South Africa.

After it was decommissioned in the 1990s its owners, the Victoria & Alfred Waterfront, approached the studio to develop ideas for adapting the silo and its site. Although the waterfront was already a vibrant area, it lacked a major cultural institution.At the same time, the Zeitz Foundation was seeking a new permanent home for their collection of contemporary art from Africa and it’s diaspora.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

The two programmes coincided, and it was decided that the grain silo would be transformed into a new museum for contemporary art from Africa and its diaspora.Though the concrete building looks like a single structure, it is composed of two parts: a grading tower and forty-two tall, cellular silos.The main challenge was to convert these tightly packed concrete tubes into spaces suitable for displaying art while retaining the building’s industrial heritage.We developed a concept to carve out an atrium, like a vaulted cathedral, to form the museum’s heart.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Scooped from the building’s centre, it provides access to the gallery floors that are organised around the central atrium.Realising the concept of carved tubes was technically challenging. Modelled on a single grain of corn, the rounded shape was scaled up to fill the 27-metre- high volume and then translated into thousands of coordinates, each defining a point within the silo’s tubes.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Mapped out physically with nails, the brittle concrete tubes only 170mm thick were then lined with partial inner sleeves of reinforced concrete.

The new concrete sleeves created a stable composite structure 420mm thick and provided a cutting guide for removing portions of the old silos. The existing tubes were pared back to reveal the curved geometries of the 4,600 cubic metre atrium.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

The cut edges were polished to give a mirrored finish that contrasts with the building’s rough concrete aggregate.Each of the carved tubes was capped with a 6 metre diameter panel of laminated glass that brings daylight into the atrium. The glass carries a frit specially commissioned from the late African artist, El Loko, based on his Cosmic Alphabet works.

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

As well as mitigating heat from daylight, the frits create a safe, walkable surface for the sculpture garden.The remaining internal tubes were removed to make space for 80 gallery spaces providing 6,000sqm of exhibition space. Underground tunnels have also been adapted for artists to create site-specific works.The proportions of the tower portion of the silo complex made it unsuitable for exhibition space.

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

The design team reconceived this structure as an illuminated beacon. Inspired by the bulging glazed texture of a Venetian lamp, we developed a method for the new glazing that would give a similar convex effect.The solution was to use facets of glass, organised to create a subtle convex shape. Built with structural glass, the composition strengthens the frames of 60mm x 15mm steel bars to make a transparent shell.Forming a kaleidoscope of changing textures and colours the glazing creates irregular, sparkling patterns and provides far-reaching views.

© Antonia Steyn

© Antonia Steyn

© Heatherwick Studio

© Heatherwick Studio

By night, the building acts as a lantern for the harbour and the city beyond.Designed by Heatherwick Studio Design DirectorThomas HeatherwickGroup LeaderMat CashProject LeaderStepan MartinovskyTeamSimona Auteri, Ruggero Bruno Chialastri, Yao Jen Chuang, Francis Field, Sarah Gill, Xuanzhi Huang, Changyeob Lee, Julian Liang, Débora Mateo, Stefan Ritter, Luke Snow, Ondrej Tichý, Meera YadaveMaking TeamLucie Beauvert, Einar Blixhavn, Erich Breuer, Alex Flood, Hayley Henry, Hannah Parker, Luke Plumbley, Matthew PrattDelivery ArchitectsVan der Merwe Miszewski Architects, Rick Brown Associates, Jacobs ParkerProject ManagerMaceStructural EngineerArup / SutherlandM&E / Sustainabililty EngineerArup / Solution StationDeveloperV&A Waterfront Holdings (Pty) LtdContractorWBHOHeritage ConsultantNicolas Baumann.

© Heatherwick Studio

© Heatherwick Studio

© Heatherwick Studio

© Heatherwick Studio

Zeitz MOCAA Gallery

© MIDE architetti

211_ House with a large porch and park view // MIDE architetti

Venice, Italy

architecture schools

Architectural Drawings: 10 Modern Architecture Schools in Plan

These projects explore relationships between academic theory and physical space within modern archit ecture schools.

+