© Feldman Architecture

Twin Peaks // Feldman Architecture

San Francisco, CA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Overlooking the natural elegance of the Mount Sutro Open Reserve, the Twin Peaks Residence is a direct reflection of the occupants who live there, two highly active 30-somethings with a passion for yoga and a thirst for travel. Inspired by the sloping hill and bountiful garden, both client and architect worked in tandem to elevate the property into a modern transformation by opening up the original compartmentalized main floor, with the goal of visually and physically connecting it to the spacious rear yard.

Originally, the home was disorienting and dim, manifested in the tight, windy staircase connecting the three floors.

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

Now, light fills every corner of the living areas, making it a comfortable, accessible, and a beautiful space for the homeowners to pursue their respective hobbies and come home to after one of their many trips abroad.

The structure of the house was kept largely intact to celebrate the exposed beams, high ceiling, and Japanese ski cabin-esque design.

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

A light greywash was added to draw the dwelling together, as well as highly crafted materials and details to enhance its charm and create moments of architectural interest.

Beneath a pitched ceiling and butterfly-like skylights, sits a cozy reading nook with direct access to a new roof deck, complete with auspicious views of the Golden Gate.

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

The master bedroom is preceded by a yoga annex and allows immediate access to the rear garden, while the upper living space flows easily out to the comfortable hillside carrel. Running the height of the stairwell is a wood slat screen, acting as a privacy screen that still allows the light to gently filter in.

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

While walking up the stairs, snippets of the garden tease the eyes through the delicate partition, yet the full view is hidden until reaching the top of the third floor; where its entirety is reflected back in the mirror directly across from the stair landing.

The soft, minimalist palette is enhanced by whimsical touches, a thoughtful collaboration between the architect and client.

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

A blue velvet sofa, leather- topped bar stools, carefully chosen hexagonal doorknobs and a collection of unique sculptures the client had picked up on a trip to Copenhagen create a diacritic space reflective of her unique personality. Her direct involvement and excitement are what made this project so special. The home isn’t generic because of her willingness to take risks and add in fun details.PROJECT TEAM:Architect: Feldman ArchitectureInteriors: Feldman ArchitectureLandscape Architect: Ground Studio Landscape ArchitectureLandscape Contractor: Frank & GrossmanLighting Design: Kim Cladas Lighting DesignStructural Engineer: Strandberg EngineeringBuilder: Upscale ConstructionCabinetmaker: Eby ConstructionFurnishings and Lighting Fixtures from: DZine, Coup d’Etat, Flexform SF, BDDW, The Future Perfect, Matter, HEWNX.Photographer: Joe Fletcher.

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

© Feldman Architecture

Twin Peaks Gallery

House LO Hempcrete

Hempcrete Architecture: House LO Exhibits the Powerful Potential of Or ganic Materials

Lina Bellovičová was the first architect in the Czech Republic to build in hempcrete, and her daring design cleaned up at the 2021 A+Awards.

© Splinter Society Architecture

Elwood House // Splinter Society Architecture

Melbourne, Australia

+