© Wee Studio

The Treehouse // Wee Studio

Miyun, Beijing, China

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The Treehouse is located in a little woods of poplar and hawthorn trees, where is at the foot of Mount Wuling in Miyun, Beijing. The cliff on the north with a stream meandering under it, and a mountain spring running in all seasons together create a quiet and peaceful environment for the Treehouse.

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

There are two parts of the building, a deck and two separated polyhedrons the function of which are tearoom and bathroom. The inside of the tearoom is floored with Tatami, and the space is designed to serve as tea drinking in the daylight and sleeping as well as at night.

The building of Treehouse is a practice of Wee Studio about the subtle relationship between nature and inhabitation, as well as an exploration about how to achieve the architecture in the era of internet now.

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

At the end of 2015, we initiated a crowdfunding on the Internet which had a great response in a short time. More than just about building a Treehouse on our own, the practice is more about inviting more people with same interests into the process of design and construction and having fun with it.

Going down through the steps from the door of a backyard, you would see the Treehouse floating in trees at the side of a stream.

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

And then you have to climb onto a rock growing from the ground to achieve the deck.The full size glass to the floor brings the view of trees and cliff in the tearoom, where you can read, rest, drink and even encounter with squirrels sometimes.You can enjoy the shadow of trees and leafs as well as the sky if lying down.The Treehouse is equipped with thermal insulating layer and heating system to ensure normal operation in winter, in which you can enjoy another different view of the beautiful mountain area.While the north floor window brings the view in, a small window on the west side leads people to the small woods outside far away.

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

The skylight at the end of the sloping ceiling introduces the light into the room, so that you can lying on Tatami and look to the nature with sky and trees outside which makes the small room felt bigger and higher. Through the study of window layout and human body size, we avoid the feeling of cramp in such a small interior space and make a conversation with the nature in a subtle way.The Treehouse is interlocking with five poplar trees and two hawthorn trees.The Treehouse is a space where you can communicate with mountain, trees, the sky and stream.The main structure of the Treehouse is steel frame.

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

© Wee Studio

We prefabricated all the structures in factory and transported them to be assemble on site to ensure the precision of the irregular form. The facade is installed with recycled wood panels in 60mm width, on which the trace of time makes the building blending into the environment.Project name: The TreehouseArchitects: Wee StudioProject Architect: Zhao ShengDesign Team: Dai Haifei, Zhang Yanping, Zhao ShengLocation: Garden Village, Xin Chengzi Town, Miyun District, Beijing Design Phase: 9/2015 – 3/2016Construction Phase: 3/2016 – 8/2016Area: 8 metersquareStructure: steel structureProgram: tearoom, bedroom, bathroomMaterial: plywood panel, oriented structure panel, Balau wood panel, recycled wood panel, double layered glassCost: RMB 150,000Photographs: Sun Haiting and RoadsideAlien Studio Credits:- Wee Studio – Design Team – Haifei Dai- Wee Studio – Design Team – Yanping Zhang- Wee Studio – Design Team – Sheng Zhao.

The Treehouse Gallery

Read more articles by Architizer
© DEQA Design Collaborative (formerly DDC Architectural Studio)

Rizal Eco Center // DEQA Design Collaborative (formerly DDC Architectu ral Studio)

Rizal, Calabarzon, Philippines

© Wutopia Lab

Sinan Books: Shanghai Sanctum // Wutopia Lab

Shanghai, China

+