© Scenic Architecture

The Green Pine Garden // Scenic Architecture

Shanghai, China

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

The project locates besides the highway from Shanghai to Zhujiajiao, with a 30,000 sqm green land park and two factory buildings inside that are now renovated as club restaurants. Tree blocks define both plant spices and exterior spaces. Exposed drains and stone alleys wander among different blocks to direct walking and views.

© Scenic Architecture

© Scenic Architecture

The reorganization of volume and space of the two buildings follows the logic of the originals. Several local materials and construction methods are studied and expressed here through tectonics. On the “wood building”, a screen of local pine battens folds vertically on the east part of the building to give sense of privacy for the internal VIP dining rooms and create exterior cavity space for air-conditioning machine.

© Scenic Architecture

© Scenic Architecture

This wood screen therefore achieves a visual effect for views between inside and outside. On the “brick building”, wood screens show as well on the east side to open the internal space to the landscape while solid brick walls are used on the west facade to prevent the noise from the traffic.

© Scenic Architecture

© Scenic Architecture

Two kinds of traditional dark grey bricks with different thicknesses, typically used in South-East China, are composed together here in a new way. The layers of thick and thin brick alternate in a coherent rhythm, resulting in a very regular pattern of horizontal lines. A window of 3mX3m has been created by turning in the thick bricks.

© Scenic Architecture

© Scenic Architecture

The corners of the brick wall make no attempt to hide the construction method of the facing. .

© Scenic Architecture

© Scenic Architecture

The Green Pine Garden Gallery

Read more articles by Architizer
© Studio Weave

Lullaby Factory // Studio Weave

London, United Kingdom

© Oglo

Pôle Santé Val de Cher health centre // Oglo

Selles-sur-Cher, France

+