© Mad arkitekter

Spikerverket // MAD arkitekter

26, Nydalsveien, Grefsen, Oslo, Kingdom of Norway

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Thearchitects at MAD have mended a seam in a previous industrial area and createda new, Norwegian HQ for media conglomerate, Egmont, where communication andidentity are at the fore. SituationThe projectarea, known as Spikerverket, was previously a factory that produced nails. Itis located in an area called Nydalen in Oslo. The valley of Nydalen hasundergone a transformation from an industrial area to a commercial, residentialand educational zone with focus on the river Aker that flows through the neighbourhood.Aker River is one of Oslo’s main recreational axes and serves to link Nydalento the rest of Oslo.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

When asked to design an urban area to replace the nailfactory, MAD set themselves the paradoxical challenge of injecting both urbanvivacity and verdant nature into the previously grey belt. Site strategyThe planconcept is a re-composition of a border. To the west, MAD added a park to anarea of traditional housing and gardens.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

To the east, by aligning the newvolumes to existing buildings, a street is formed, parallel to the river Aker.The project expands the seam between the two characteristic sides to the eastand west, sewing a strip of new life into a previous industrial landscape. Theboundary between nature and town is articulated in the building volume as asnake or a geometrically winding seam.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

Along the seam, the building functionalternates between commercial and residential, with offices towards the streetand housing towards the park. In the spaces between the twists of the seam newpublic areas unfold – urban plazas towards the street and verdant gardenstowards the park.The entiredevelopment has a green roof which slopes in response to the gradient of theterrain and gives the desired height towards the contrasting situations of thepark and the street.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

The sloping roof line is continuous between the individualvolumes of the snake, resulting in a fluid volumetric composition. The facades – material conceptThe seam orsnake is composed of individual volumes, each with a strong visual identity.The residential volumes are clad in overlapping panels of naturally treatedwood. The three office buildings are designed with the same material palate – lightand matt natural anodized aluminium in combination with dark, reflective glassand lacquered metal.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

The façades of each of the office buildings have a uniquegeometrical composition which sets them apart and give them a separateidentity. Where the volume is cut away, creating passages between the officeand residential building volumes, the conceptually exposed sectional surfacesare given a coloured treatment. Egmont media house.The firstproject to be completed is media conglomerate Egmont’s Oslo HQ.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

It is locatedto the south of the development at the entrance to Nydalen giving Egmontmaximum exposure and visibility. The building has a Z-formed floor plan,encompassing an entrance plaza towards the street and a garden towards thepark. FaçadeThe façadeis composed of a repeated geometric module. By staggering the placement of themodules on each floor, larger forms coagulate to give an effect that is bothrepetitive and seemingly random or free.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

A degree of relief is included in thefacades. This stands in opposition to the two-dimensionality that is oftenencountered in office facades. This relief also increases the articulation ofthe geometric compositions by creating a separation between the outer layer oflight coloured, matt natural anodised aluminium forms and the inner layer ofglass and dark, glossy metal.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

The senseof identity that the façade affords is not only an exterior effect. As a resultof the diagonal lines and varying sizes of the modules, there are fourdifferent window forms. These give a playful feel to the large open officelandscapes inside as well as providing a varying factor for smaller rooms alongthe façade. HeartCommunicationis central to Egmont’s activities.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

To encourage informal communication andchance meetings, all the social and common areas – coffee bars, meeting rooms,showroom – are located around a core, Egmont’s Heart. Here, an atrium opensthrough the building. From a sculptural and colourful amphitheatre on theground floor the main stairs criss-crosses the atrium at a different positionon each level.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

This maximises the lines of sight for people taking the stairsand encourages spontaneous communication. To reinforce the building’s identity,the modules present on the façade are repeated around the atrium, this time infrosted glass. Office spaceDue to thesloping roof, interesting spaces arise on the top floors of the building,including double height spaces and mezzanines.

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

Raw, natural materials werepreferred and technical installations are exposed where practicable. Thearchitects sought to hide as little as possible from the occupants of thebuilding. For example, the underside of the sloping roof is clad in corrugated,galvanised steel with the ventilation channels exposed. The concrete surface isexposed around the secondary stairs and lifts. Other spaceThebuilding also includes photo-studios, Norway’s largest test cinema and two roofterraces with views over Oslo..

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

© Mad arkitekter

Read more articles by Architizer
© TACO Taller de Arquitectura Contextual

Pabellón 3E // TACO Taller de Arquitectura Contextual

Yuc., Mexico

© Bartolo Villemard Architecture Urbanisme

Winter Gardens // Bartolo Villemard Architecture Urbanisme

Paris, France

+