© CO2 Arquitectos

Single-Family Residence Tunquén // CO2 Arquitectos

Algarrobo, Chile, Chile

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The House of Tunquén is situated on a terrain with a slight slope facing the north front of the Casablanca stream wetland. The house is a horizontal block that eventually recedes into the forest.The private enclosures of the house are lifted up from the ground with the purpose of leveling everything over the depth of the natural landscape.

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

The house can be accessed via a gallery surrounded by a section of native vegetation. This gallery links throughout the house and its different levels while maintaining a continuous level for the interior space to receive height and views of the forest.The public sector opens up to the landscape through large panes of glass.

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

These panes change the supporting structure of the solid walls to 8-inch-wide pine columns, whose green pigmentation is accentuated with the purpose of generating a visual continuity with the outside forest. This continuity is reinforced with two large corner windows between the living room and the terrace, which can be hidden by sliding to the side, embodying the idea of “taking the outside inside” in terms of both space and experience.

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

The space and enclosure of the social areas is organized in a way that intends to welcome the event of family meetings and resting in a sequence of different conditions: winter or summer, indoors or outdoors, and day or night.The terrace is supported by columns with hanging canvases, creating the feeling of being on the deck of a caravel.

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

A mid-rise concrete wall was erected to protect the outdoor dining area from the wind and also houses a barbecue. This wall generates the boundary of the house, symbolizing at the same time the bow of the caravel, which directs the view to the ocean.Architecture: CO2 Arquitectos. Arq. Cristián Oliva C.

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

– Arq. Camilo Oliva A. (www.co2arquitectos.cl)Location: Tunquén, Chile.Construction: CO2 Arquitectos.Calculations of structure: Juan Martínez.(Used) Materials: Wood, Glass, Concrete.Interior surface: 127m2.Terrace: 80m2.Photographs: Productora AndesEmpire .

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

© CO2 Arquitectos

Single-Family Residence Tunquén Gallery

Read more articles by Architizer
© Salmela Architect

Hall House // Salmela Architect

Duluth, MN, United States

© Civitas

ONE City Plaza // Civitas

Greenville, SC, United States

+