Residential Greenhouse Bremen // Delugan Meissl Associated Architects

Bremen, Germany

Architizer Editors Architizer Editors

 

Text description provided by the architects.

The former Kellogg’s site on the Überseeinsel in Bremen is currently being transformed into a completely new urban district. New quarters based on a combination of working, living, learning, leisure and green space are being created on the banks of the Weser.

The Neu-Stephani quarter is not only notable for its waterfront location, but will also be home to a range of residential typologies and companies with educational facilities as well as various open spaces.

It is also the site of a very special housing project with a sophisticated energy concept: a residential greenhouse.
The building is divided into three principal components: a timber residential block, the superimposed greenhouse and the connecting access pergola. The residential building is executed as a fully prefabricated, modular timber structure that is merely assembled on site.

The residential units include standard modules of around 42 m² (2 rooms) and 54 m² (3 rooms), studio apartments measuring 30 m² and optimized family apartments with 85 m² (3 rooms plus office area). Depending upon how the modules are combined, the building can contain between 30 and 54 residential units.
Above this, one finds a greenhouse, which is not only available to the residents for private urban farming but will also be used commercially by startups.
One special feature of the interaction between the residential building and the greenhouse is the energy concept.

The residential units are efficiently heated via their own core, which meets the varying temperature requirements of the living, sanitary and sleeping areas. The heat extracted from the apartments is then redirected to the greenhouse, where it is used to support the all-year-round growing of plants.
Circulation within the building takes place in the generous pergola.

Communally used balconies and open spaces are connected to this pergola and positioned in front of the apartments as an open greenhouse. This creates areas for exchange as well as a form of spatial and social network for all the building’s residents. This represents added value for these residents themselves, the immediate surroundings and the wider environment..

+