© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

Renova Store and Theatre // Phyd Arquitectura

Torres Novas, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

“Let’s indulge in a little science fiction for a moment. Time travel movies often feature a vast, energy-hungry machine. The machine creates a path through the fourth dimension, a tunnel through time. A time traveller, a brave, perhaps foolhardy individual, prepared for who knows what, steps into the time tunnel and emerges who knows when.

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

The concept may be farfetched and the reality may be very different from this, but the idea itself is not so crazy.” — Stephen Hawking

There was, from the beginning, the intent to work this project as a machine, a Time-Capturing Machine. This condition was naturally the result of the place, the context, and the industrial spirit that penetrated the imagination.

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

It added the will to capture, within the project, time and its flow. A flow of time and light into the spaces that would say the architecture captures time, architecture captures the flow of time.Its will originated from two different questions. How is it possible for matter with such low density, like air and light, to capture time within a space? Can space be captured through architecture? Or are these abusive reflections, which unduly take over elements that cannot relate between them? Space, time, and architecture… How is it possible, through architecture, to articulate these different concepts?

The solution took shape from the moment we confronted ourselves with the possibility of architecture being a Time-Capturing Machine itself, a decision which demanded a specific approach methodology for all of the project’s decisions.

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

It constituted itself by this fundamental fact, which divided the issue into two main areas of activity, surface and perforation.

Thinking the project through surface, endowing it with continuity and antagonizing expression, which accurately demarcates the boundaries between two of the project’s fundamental surfaces, interior and exterior. The demarcation was done not only through matter and its own expression, but also through drawing and assessing the point of transition between the two surfaces.

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

We decided that the exterior surface would be built and characterized by the steel’s own expression. As opposed to that, the interior surface would be characterized by color and its expression. The continuous use of a single color or of a single matter endows the project with a high level of abstraction.

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

It qualifies it through two surfaces, of antagonizing character, which give contrast and simultaneously emphasize another fundamental premise: perforation. Perforation over the surface, which is obtained from two different mechanisms: the cut and perforation itself. The cut can be seen in the sectioning we did in the preexisting industrial building, which resulted in the space’s transparent extremities.

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

The perforation mechanism can be seen in the remaining operations, shifting only in its scale and dimension, according to the qualification intended of each of the spaces. We tried, through architecture and this time machine, to build spaces where people could experience the lightness and density of time and its different temporalities..

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

© Phyd Arquitectura

Renova Store and Theatre Gallery

© Studio Paperplanes

The Pool Villa // Studio Paperplanes

Visakhapatnam, India

It’s a Jungle Out There: 10 Green Façades That Use Plentiful Pla nters

A street corner in Turin, Italy, got a major upgrade when Luciano Pia created an urban jungle at an apartment complex that is more like a treehouse than a housing block. 25 Verde not only makes an oasis in the city with lush, green spaces, but it is also biomimetically designed to be sustainable: When…

+