© BNIM

Ravine Residence // BNIM

IA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

BNIM designed a new residence on a heavily wooded parcel in rural Iowa. The unique nature of the topography suggested a dramatic solution to span the ravine that runs down the middle of the site. The entrance and bedrooms are located on opposite banks, and the primary living areas serve as a bridge between the two sides.A strong connection to nature and privacy were both important goals of the client.

© BNIM

© BNIM

© BNIM

© BNIM

Full height glass on both the north and south sides of the living areas provides expansive views of the surrounding forest. The home was carefully sited to allow this high level of transparency, utilizing the existing topography and vegetation as buffers.

The family will enjoy a host of features that contribute to a comfortable and efficient home, including optimized solar orientation and shading, geothermal heating and cooling, enhanced natural ventilation, high performance windows, and advanced insulation techniques.

© BNIM

© BNIM

© BNIM

© BNIM

.

© BNIM

© BNIM

© BNIM

© BNIM

Ravine Residence Gallery

© J.MAYER.H

XXX TIMES SQUARE WITH LOVE // J.MAYER.H

New York, NY, United States

© RS+ Robert Skitek

Gastronomic object “Promenada” in Tychy // RS+ Robert Skit ek

Tychy, Poland

+