© Sean Fennessy

Planchonella House // Jesse Bennett Architect Builder

Cairns, Australia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Planchonella House was designed with a simple idea in mind- to create a series of joyful spaces to inspire and enrich daily life.

Set in tropical north Queensland, the house embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design methods. The simplisticapproach and use of Lo-Fi technologies results in a raw and honest dwelling.Contours of the site ridgeline have formed basis for the playful lines utilised in concrete profiles.

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

As not to protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts back in to the ridge. Visual amenity from
surrounding lower areas has been maintained with this design in that rather than creating a dominant form on the landscape, it tucks back in at the critical highest most revealing point.

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

The wings created each side of the ridge float into the surrounding rainforest and become part of the tree canopy.The large flat roof with generous overhang acts as a rainforest canopy above, minimal walls and columns in between allow for un-obstructed views and momentsto be shared with the landscape. This omission of boundaries between inside and outside gives an openness and quality of space that is surreal, living
completely within and engulfed by a beautiful landscape.

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

The resolution of plan follows a purely functional approach to use of space, privacy, visualconnection and passive design principles.The plan wraps around the courtyard space, which is considered the second hearth (after the kitchen) or perhaps lungs to the entire dwelling. Thecourtyard contributes much to the house and its occupants, it is an oasis that provides sun, light, ventilation, happiness, activity, visual stimulation,and entertainment.

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

It also provides connection to the surrounding rainforest, connection from one part of the house to another, and acts as the focal node
to the promenade experience of moving through the house..

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

© Sean Fennessy

Planchonella House Gallery

© Alex Shoots Buildings

Apropos Architects Construct ‘Career Changing’ Residenz Ei senerz

Sargans, Switzerland

© Yasunori Shimomura

House in Ikoma // Arbol Design

Ikoma, Japan

+