© Atelier Zündel Cristea

Planchette sheltered housing // Atelier Zündel Cristea

France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In the Parisian urban context of a high density, the project’s site presents an interesting potential.
The form of the building is the result of a pragmatic approach and a determination to express the volume in terms of “a material that fills the negative” of the site in which it rests.

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

Facing ruelle de la Planchette, the building’s upper part bends following the authorized template; thus softening the volume.
The exterior skin, protective, smooth, thin, of a neutral color, faces the city.
Facing rue de Charenton, the site’s shifting in form led us toward the use of volumes of surprising proportions, which fold into the roofing, the whole covered with the same material.

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

Inside the building is laid around two courtyards planted internally; natural light is present in all the living spaces, and thus also the horizontal circulations.
The substantial work regarding the various thicknesses and qualities of the facades marked our determination to distance ourselves from a monotonous “establishment” image.
The rapport between the building and the city surrounding it being one of our principle concerns..

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

© Atelier Zündel Cristea

Read more articles by Architizer
© Iwan Baan

An Urban Masterstroke: The Complete History of the High Line

Upon visiting the High Line for the first time in May 2004, the team members of James Corner Field O perations and Diller Scofidio + Renfro entered a lost world, far removed from the New York City they were so accustomed to. A decade later, their transformation of this industrial relic into a stunning elevated park…

© Studio Contini

Recovery of Farm Buildings // Studio Contini

Provincia di Parma, Emilia-Romagna, Italy

+