Oregon State University Forest Science Complex // MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE

Corvallis, OR, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

 

Text description provided by the architects.

In 2020 MGA completed two new mass timber buildings for the internationally recognized College of Forestry at Oregon State University. Located on campus within the Forest Science Complex (FSC), the new Peavy Hall and the AA “Red” Emmerson Advanced Wood Products Laboratory (AWP) upholds the College’s vision to create a dynamic learning, collaboration, and research environment for managing and sustaining working forest ecosystems in the 21st Century.

The project design approach was created in collaboration with multiple College departments and user groups across various functions, including resource management, ecosystems and society, and science and engineering.

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

Engagement with these unique and diverse groups meant that the buildings themselves were designed to be teachers and a living laboratory – something to interact with and to learn from. These two new buildings extend beyond forestry to include the entire ecosystem, the industries that engage it, and more importantly, the wide variety of people who will be environmental stewards of our future: the students.PEAVY HALLThe new Peavy Hall (83,000 sq.

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

ft.) is connected to the complex natural layers, systems, and networks of a forest, from soil to sky. The many unique characteristics of a forest ecosystem play into the character of the building, giving the design deeper meaning. The building is designed as two intersecting bars, connected to the existing Richardson Hall.

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

A simple academic bar features 20 classrooms, computer rooms, and laboratories. Classroom and lab spaces range from small to large and interior to exterior, facilitating a range of teaching styles in an inspiring environment for students to study all aspects of the forest landscape. Timber stairwells filled with natural light flank both ends of the academic corridor to connect the landscape and enhance intuitive wayfinding.At the heart of Peavy Hall is the Roseburg Forest Products Atrium.

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

Shaped by towering two-storey Douglas fir columns, this expansive space captures the feeling of being in the forest. The Atrium is directly connected to the Peavy Arboretum, a curated collection of local plant species that acts as a living classroom for forestry students, community, and industry. The edge between the building and the adjacent arboretum is blurred to remind students and faculty of their unique and critical role as environmental stewards.

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

© JOSH PARTEE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHER

Amenities and social spaces are positioned along this edge so that students and faculty are continuously inspired by that which they must help protect. Peavy Hall includes several informal learning spaces, including the third-floor area located outside of The Wollenberg Foundation Dean’s Suite. This space provides opportunities for students, faculty, and staff to collaborate, study, and teach in a relaxed setting among the treetops with inspiring views looking down over the Atrium space below.

The wood structure design is innovative in its response to the high seismic requirements of the site.

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

A CLT rocking wall system was developed, the first of its kind in North America, with shear walls composed of separate sections connected vertically by a post-tension system. This allows the walls to move and self center during an event, and for components to be selectively replaced on an as-needed basis after the event occurs.

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

As part of the building as a teacher concept, the wood structure is monitored by over 200 sensors that have been installed throughout the structure to gather data on vertical and horizontal structural movement as well as moisture. This data will be used for research into the performance of mass timber structures for the life of the building and will inform the future of good practice in building with mass timber.ADVANCED WOOD PRODUCTS LABORATORY (AWP)The AA “Red” Emmerson Advanced Wood Products Laboratory (18,000 sq.

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

ft.) is home to the TallWood Design Institute, which brings together industry and academia to advance knowledge about the use of wood products in buildings through applied research, product development, testing, and professional education. The building provides dedicated research spaces for developing and testing innovative wood products and technologies while producing data that can be applied in research and industry.

The AWP program required an expansive space to allow for the flexibility to test and adapt to technologies as they emerged.

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

The building structure is a simple and elegant glulam and MPP system that works together to achieve the long span required. The unique design of the AWP building enclosure includes an integration of translucent panels and structural wood panels, creating a beautiful daylit high bay lab space that becomes the backdrop for innovation.The lab space is broken into two bays:• the structural testing bay includes a reaction wall and strong floor to support the heavy structural work and testing of structures up to three storeys high• the manufacturing bay is equipped with advanced robotics and fabrication equipment..

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography

Carrville Community Centre, Library, and District Park // Perkins and Will

Vaughan, Canada

Architecture Career Guide: An Insider Perspective on Specializations i n Interior Design

Interior design is not a monolithic career choice — it varies significantly by specialization. 

+