© Bates Masi + Architects

Northwest Harbor // Bates Masi + Architects

East Hampton, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Straddling freshwater wetlands and a tidal estuary just six feet above sea level, this house’s site demands extraordinary sensitivity to environmental concerns. Local zoning restricts the structure’s maximum coverage and proximity to wetland areas, while FEMA requirements set the first floor structure above the base flood elevation. The house’s basic massing is therefore predetermined, limited to a one-story, 1,900-square-foot design, raised eight feet above the ground.

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The spaces within this envelope are arranged, articulated, and fenestrated based on an innovative structural system that infuses the house’s inner areas with light and circulating air. Whereas most waterfront construction uses pilings to establish an artificial ground plane upon which a conventional house is built, these structural members are integral in this project: sixteen exposed, glue-laminated piles stake out the enclosing walls for each of the three bedrooms and extend continuously from the ground through the roof.

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The spaces between these piles house “utility” functions: closet, desk, laundry, pantry, and shower compartment. In addition to these conventional utilities, three vertical voids are opened between the piles to serve the spaces around them. Without occupying any of the limited allowed coverage, these open areas add considerable value by improving the house’s interior environmental quality and diminishing its impact on the local environment.

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The benefit is threefold: each opening draws light though the interior spaces to the carport below, conducts rainwater from the roof deck to the ground via integral downspouts carved into the piles, and ventilates by siphoning air through the middle of the structure. At the roof, the projecting piles divide the space between a deck directly coinciding with the living areas below and a modular planting system installed above each bedroom to reduce runoff.

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The projecting piles also serve as supports for photovoltaics that power geothermal pumps, utilizing the abundance of high ground water to heat and cool the house. At the ground level, the space below the house is utilized for parking and storage to minimize the footprint on the site. By allowing voids to permeate through the house, the owners have multiple visual connections to the landscape from below, within, and above, encouraging a sense of place..

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

Northwest Harbor Gallery

© Onion Flats

Belfield Townhomes // Onion Flats

Philadelphia, PA, United States

© Michel Brunelle

Infra Eco Logi Urbanism: Future Utopia or Paradise Lost?

“This century is seeing the emergence of a new type of human settlement — the megalopoli s.” — Constantinos Doxiadis, “The Emerging Great Lakes Megalopolis,” 1968 Much of our inherited urban landscape continues to be understood via early modernist notions of the city. These sweeping urban manifestos present visions of a static city with forms and…

+