© ecliptique - Laurent THION

MVAC – Social clubs and Citizen’s house // LARAQUI BRINGER ARCHITECTURE

Saint-Ouen, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The Social clubs and Citizen’s house is meant to be a model of environmental virtues translating into systems that everyone can see and apprehend. An educational architectural achievement whose first mission is to encourage all users to change their mindsets and thus their lifestyles. So the Big House is an innovative ecological manifesto which fits nicely into a historical urban fabric.

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

A small-scale local utopia which creates social links with bright, soft spaces.
The idea behind the project is the creation of inner and outer quality places in a very dense and highly mineral urban context where no green spaces are to be found. The plot dedicated to the project being completely taken up by the entrance hall, the passage ways and utility rooms, the challenge was to find generous outer spaces likely to allow the clubs to pursue their activities in the open-air.

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

So, a big patio was created on the third floor. This big planted patio could later be enclosed by glazed walls to make it usable all the year round and serve as a greenhouse opened onto the urban landscape of Saint-Ouen.The interior spaces can be made into new shapes or sizes and converted to new uses.

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

Subdivisions will be flexible in time thanks to an open-plan design throughout all the floors of the building.This project aims at a high environmental quality certification, a label which is as demanding as it is virtuous and which will vouch for the ecological qualities of the new building.The project implements targets of the HQE Certification: Targets 4, 9, 11, 13 as Highly Performant, Targets 1, 3, 5, 6, 8, 10 as Performant, Targets 2, 7, 12, 14 as Basic Performance.© 2015 LARAQUI-BRINGER ArchitecturePhotographer : ©ecliptique – Laurent THION.

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

© ecliptique - Laurent THION

MVAC – Social clubs and Citizen’s house Gallery

© Studio Gaon

mise en abyme // Studio Gaon

Seoul, South Korea

SsD’s Jinhee Park on Site-Specific Design, From Cambridge to Korea

Where better to address the issue of housing shortage than in one of the world’s 50 most densely pop ulated cities? Located in Seoul’s largest district, the Songpa Micro-Housing functions as a small urban village in which the line between individual living units and semi-public and open-program spaces are blurred, adding significant social value to the reconfigurable blocks of the complex.

+