© DILEKCI Architects (DDA)

Mi’Costa Hotel Residences // DILEKCI Architects (DDA)

Çeşme, Turkey

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Mi’Costa Hotel and Residences Project is one of the nominated projects from Turkey for Mies Van Der Rohe 2015, the most prestigious European Union Prize.The project is located on magnificent Boyalik Beach in Çeşme Peninsula, Izmir. Çeşme Peninsula excels as a result of its sea, climate, and thermal springs. Hotels and houses are very common in the region.Each room in Mi’Costa is designed to uninterruptedly see the seacoast.

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

Moreover, structures in the project area come down closer to the sea (at the same time, preventing wind) and some of the structures are high. Buildings can also be accessible from two fronts that come down to external fields. The lower floors take the sun on the south side to the bright and spacious gardens.Active solar orientation (south) lies directly behind the project.

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

Hot and windy climate has been the determining factor for those facts. An extensive use of open space for each unit forms garden-terrace areas. Sky and horizon seek to meet these areas and get more sunlight into the middle of the courtyard. The structure is moved to the south direction for seven feet on each floor.

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

This shift from the southern direction also provided an advantageous and effective sun shadow area. The units have inner and outer spaces to use according to different weather conditions. In addition to being in a seafront location, courtyard sheltered areas were designed to prevent houses from the north wind. This courtyard creates a space for each unit to meet up and disperse.

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

Moreover, entrance lobby, social center, restaurant, and spa areas are reachable from this courtyard. Besides, the open spaces cover the swimming pool and thermal pool areas.There are two entrances to the project area. The central area is being accessed by the main entrance lounge. In addition, an upper rib entry can be made on the north side.The project designed upon ecological and sustainability criteria.

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

Emphasis was placed on the use of passive climatic data. Orientation of the project was creating shadows by using the sun’s angle of incidence; also, by taking advantage of the northern lights and turning them into a positive part of this project. At the same time, units with two fronts contribute to the interior space ventilation, meaning that two front units can benefit from this north-south air ventilation.

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

During the winter, thermal energy is provided by geothermal water. Fire water tanks and pool water is obtained by the reverse osmosis method. Widely used electric power also contributes to common-used wind turbines in Çeşme. Structural system of concrete is a skeleton system. GFRC high-performance glass has been used on the façades..

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

© DILEKCI Architects (DDA)

Mi’Costa Hotel Residences Gallery

Read more articles by Architizer
© Claudia Paz Lighting Studio

Affinity – Interactive Art Piece // Claudia Paz Lighting Studio

Lima, Peru

© Skira Architectural Lighting

Shipyard Cranes Lighting Giants // Skira Architectural Lighting

Pula, Croatia

+