© Clément Guillaume

MI-mAbs // Mira

Marseille, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The project is located at Marseille Campus Luminy, in the National Park area, and includes the rehabilitation of a building in the late 60s, the creation of an extension, and its landscaping.
Made for the metropolis and destined for a scientific research activity advanced (immunotechnology), design objectives include the complete transformation of the existing buildings (internal surface of approximately 2090 m2) to laboratories, offices, technical rooms and rest area.
The project is located in a remarkable and protected Mediterranean landscape, bordering the earth’s core of the National Park, which makes it a place of friction between a preserved ‘wild’ nature and specifically urban activities integrated with the campus.

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

This situation of interface city-nature makes particularly attentive to the dialogue between the building and the place.
The composition of the existing façades, a legacy of the 60s with its oblique louvres and sunscreen elements, imposes a strong rhythm, made of shadows, reflections and elements diffusing the dazzling light. The coronation lines and these ‘vertical – horizontal – oblique’ rhythm effects make it possible to attenuate its massive morphology, drawing singular facades on each orientation.
The translucent outdoor panels reinforce this desire for integration with the site.

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

They consist of 110 different composite resin panels, hand-made in the workshop according to specific techniques, designed with abstract and plant motifs. The use of wood is very present in the project: in the choice of joinery, clear facades of extensions in douglas fir, on the underside of the awning.

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

The wood extends inside and accompanies the user to enter the building. It is found in floor, ceiling and furniture.
The building is largely open on the outside and offers interesting interior framing on the distant landscape, the nature of the park is staged. From the floors: a wild nature crowned by limestone massifs.

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

On the ground floor: nature is framed by the orthogonal lines of the building, those are the ‘gardens’.
These previously dry ‘gardens’ will become condensed hills, set abyss of the vegetation of the Park: plants adapted to heat and summer drought. Dry gardens. The extensions are semi-buried, their extensive plant roof allows to maintain a plant continuity and to ensure a good hold of the plants.

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

The creation of these premises is accompanied by a modeling of the slopes of the garden, in order to manage a harmonious balance between garden and building.
.

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

© Clément Guillaume

MI-mAbs Gallery

Read more articles by Architizer

How to Save Great Architecture: Behind the Scenes at the New York Land marks Conservancy

“We’re the Ghostbusters of preservation,” says President Peg Breen. “We’re the group you’re going to call if you have a problem with your building.”

Foster + Partners Creates Another Tree-Filled Apple Store With a Strik ing Sculptural Staircase

Singapore’s Apple Orchard Road is the latest tech hub turned social space for the brand.

+