© MAKE Architecture Studio

M House // MAKE Architecture Studio

Northcote, Auckland, New Zealand

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Small, but with delight, this project looks at how a modest alteration and addition can make a positive contribution to the way a family lives. On a south-facing site in Northcote, the key driver for this project was how to bring northern light into new living spaces. The new addition was kept as small as possible to retain the backyard space.

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

The double hip roof form of the existing house has been extruded to the rear and pulled away to create a small courtyard. The living spaces are now bathed in light in winter; the deep timber lined eave excludes the summer sun. With its wraparound bench seat, the courtyard becomes an extension of the living space, allowing for family life and activities to spill outside when extra space is required.

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

The ‘M’ roof form is expressed internally to create expansive ceiling heights with the lining boards wrapping down the walls. The new living space has provided this family with a light-filled space to come together and share daily life. There is space for home admin incorporated into the kitchen. The piano that sat unused in an old spare room is now out in the main living space and is played regularly.

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

The sunken bath in an efficiently planned bathroom and the handmade tiles by MAKE’s Bruce Rowe are small moments of delight..

© MAKE Architecture Studio

© MAKE Architecture Studio

© Peter Bennetts

© Peter Bennetts

M House Gallery

© Photography&Concept studio BoysPlayNice

Sports Hall in Borky // OV-A

1621, Brankovická, Kolín, Czechia

© JMY architects

[5X17] Daecheong-dong Small House // JMY architects

Busan, South Korea

+