© Leclercq associés

Insep Centre de Tir à l’arc // Leclercq associés

Paris, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

After the completion of the sports centre delivered in 2010, the construction of a new archery facility and an outdoor shooting range was the second phase of the operation to renovate and modernise the French National Institute of Sport, Expertise and Performance (INSEP). The archery building combines the programmatic demands of a high level sport with a simple, readily understandable organisational principle. The building’s shape calls to mind a pavilion.

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

It is initially defined by its horizontal planes: a floor and a roof. This structure is provided by a series of slender posts made of metal, a material that allows for an elegant design emphasising the lightness of the roof. This system also allows for the addition of 4-metre cantilevered eaves free of structural support.

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

A wooden façade simultaneously enriches and softens the aesthetic. To the south, the vertical cladding is punctuated by gaps that offer varyingly protected views of the external areas. To the north, a curtain wall integrates the accesses and shooting galleriesThe archery centre is divided into three zones: In the northern part, a 70-metre (official Olympic length) gallery has three shooting lanes.

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

Lane No. 1, from the interior to the exterior of the building, enables archers to shoot from an area heated and sheltered all year round without being distracted by visual obstacles marking the frontier between the inside and the outside. Lane 2 enables them to shoot from the outside under cover, while Lane 3 provides them with the opportunity to shoot outdoors.

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

In the South-West part of the building, an 18-metre indoor shooting gallery (the official distance for indoor events) has also been built, as has a 90-metre outdoor gallery.Lastly, shared areas have been set up in the South-East part of the building, including the coaches’ office, changing rooms, a physio room, a weights room, an armoury, and a maintenance room.Run-off water is collected via a trough, which contributes to the building’s environmental quality.

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

In order to integrate the building into the wooded landscape of the Bois de Vincennes, the building is partially buried
(-80cm). Meanwhile, the adjoining external spaces and the roof are generously planted. .

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

© Leclercq associés

Insep Centre de Tir à l’arc Gallery

Socket to Me: New Styles for the Utility Pendant

The humble utility pendant is anything but humble today, enjoying the limelight in every type of spa ce — from hospitality to residential — and sporting an exposed bulb, traditionally the classic Edison in all its glowing-filament glory. It wasn’t until the introduction of the Plumen CFL five years ago that an energy-efficient A-lamp was designed…

© Adjaye Associates

Le Mémorial des Martyrs // Adjaye Associates

Niamey, Niger

+