© ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi // ALA Architects

Helsinki, Finland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Oodi is the new central point for Helsinki’s impressive public library network. The new library in the city center consists almost entirely of public spaces and offers a wide selection of services. It is a highly functional addition to the local urban life. Oodi offers a technically and spatially flexible framework for cutting-edge, adaptable library operations, and acts as the citizens’ common living room and work space from early morning to late evening, seven days a week.

The key concept of the design is the interplay between the building’s three floors.

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

Kansalaistori, the public plaza in front of the building continues inside, merging with the public spaces of the ground floor. This busy, constantly updated floor with a multipurpose hall, a restaurant, a playground, exhibition space, and the National Audiovisual Institute’s cinema is suitable for quick visits and walkthroughs. The traditional serene library atmosphere can be found on the top floor – a calm area floating above the busy city center, offering unobstructed views to the surrounding cityscape.

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

These two floors, perfectly complementing each other, are created by the building’s arching wooden volume. The spaces inside the volume are more intimate, offering opportunities for learning-by-doing. This middle floor is an environment optimized for contemporary media and latest tools, containing workshop spaces for music and multimedia.

The wooden volume creates an entrance canopy over the plaza forming a large covered outdoor space that expands the building’s functions such as the ground level restaurant outdoors.

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

The large public terrace on top of the canopy doubles the amount of public outdoor space available for library visitors and creates a new destination for people to meet at.

The spatial concept is executed by building the library as an inhabited, asymmetrical bridge spanning over 100 meters over the open ground floor space.

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

The bridge structure consisting of steel trusses and beams is supported by two massive steel arches, tensioned together with a reinforced concrete tension slab. This structural solution has enabled the construction of the flexible column-free interior spaces. Secondary steel trusses support the cantilevering balcony and roof canopy asymmetrically from the arch structure, forming a unique structural design to accommodate both permanent and temporary functions for both the library and the public realm..

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

© ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi Gallery

Read more articles by Architizer
© Fran Silvestre Arquitectos

Kouros Tower // Fran Silvestre Arquitectos

Valencia, Spain

cad symbols

Architectural Drawings: 114 CAD Symbols, Annotated

This handy guide includes everything from property lines and electrical symbols to elevation markers and scale bars.

+