© Formwerkz Architects

Gallop House // Formwerkz Architects

Singapore

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Located off a quiet cul-de-sac of Gallop Park, the Gallop House sits on 19000sqft of land. In addition to accommodating a family of five, the house comes with guest rooms for the extended family as well as generous spaces for entertaining and hosting parties of various scales.

With the intention of freeing land for an expansive front lawn and creating privacy from the prying eyes of adjacent neighbours, the Gallop House is conceived as a singular, linear volume which stretches across the entire elevated rear boundary.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

The front lawn is framed against a backdrop of mature trees and serves as the focal view from the house. Communal living spaces and family bedrooms are elevated to leverage on scenic garden views within the privacy of one’s own compound. From the street, the massing strategy of the house is reminiscent of historic Black and White Bungalows; where a long driveway leads to the main house sited on a higher plateau, and overlooks the front garden.

Shielded interior spaces, prompted by western exposure along the house’s main axis and frontage, feature strongly in the design of the Gallop House.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

All spaces in the basement and first storey are recessed and shaded by deep verandah spaces, while a layer of timber slates protect bedroom balconies from harsh direct sunlight within the upper volume. The timber slates extend to envelop the mono-pitched metal roof and introduce a ventilated barrier which passively cools the house.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

Internally, staggered double volume spaces connect the upper floors and allow the house to be ventilated effectively by stack effect.

An elevated swimming pool, which seemingly extends indefinitely into the landscape and horizon, is placed perpendicular to the main house and attempts to connect to the existing linear treehouse designed by Professor Joseph Lim of the National University of Singapore.

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

Spatially, the single storey pool block delineates the winding driveway from the front lawn. A porte-cochere sits at the base of the pool block and links to an external staircase; creating the formal entrance and ascent into the house.Lead Architect: Alan TayProject Team: Alicia LazzaroniPhotos by Albert Lim K.S..

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

© Formwerkz Architects

Gallop House Gallery

© MX TAD

Casa La Loma // MX TAD

Puebla, Mexico

© Nommo Arquitetos

Grena House // Nommo Arquitetos

Campo Largo, PR, Brazil

+