© FAAB

Foundation for Polish Science Headquarters // F A A B

Warsaw, Poland

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The intent of the project was to preserve the character of the 1933 dilapidated multi-family house, which had been seriously mutilated by air bombing during WWII, while converting it into an environmentally friendly and modern office space.

Simultaneously, precious architectural and historically significant elements were safeguarded, adhering to the restraints postulated by the Warsaw Preservation Office in regards to building mass and window layout.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

The building’s location, inside a sparse subdivision and established in the 1930s, influenced the multilayered integration of the project within the green context and public space. The investment strove to reduce its impact on the municipal infrastructure and the natural environment.Liquidation of the fence in front of the building helped to enlarge the public space of the street and incorporate the backyard garden with it.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

The addition of an internal atrium and perforation through the ground level, beginning with the main entrance, established a visual link between the outside and inside, between the street and the garden.

The integrating tool to connect the building to its green context is the successful application of the first in the region external vertical garden onto both front and side elevations.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

The rain water collected into the retention basin irrigates the vertical garden and eliminates the demand for the municipal network. An 82 percent of the relatively small town plot, taking into account the vertical garden, is covered with surfaces allowing natural water retention. Access to natural light was given to 96 percent of the above ground levels space.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

The ground level and underground parking lot (overhead skylights), reached the highest possible ratio, and 100 percent of those spaces has access to natural light.

Preservation of the original internal staircase, including the green terrazzo steps and landings filled with tiny, colorful “corset” ceramic tiles (nearing extinction) recalls the atmosphere of similar buildings of the era located in Paris, Amsterdam, and Brussels.
.

© FAAB

© FAAB

© FAAB

© FAAB

Foundation for Polish Science Headquarters Gallery

Read more articles by Architizer
© X+LIVING

Loong Swim Club // X+LIVING

China

© GOA (Group of Architects)

Muh Shoou Xixi // GOA

Hangzhou, China

+