© gon

flat white // gon

Madrid, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Designing anonymous dwellings, without a specific final user, offers the opportunity (and the challenge) to investigate and put into practice concepts such as flexibility, perfectibility and versatility of occupation and the ability to adapt domestic space and time.
This is the case of Flat White, an apartment for rent for long periods of time, a commission that consists of designing, in the client’s own words, “a neutral house” -as if this were possible- susceptible to be occupied by any inhabitant with any way of living; a rehabilitation of a 45m2 space located in Madrid’s city center, near the recently renovated Plaza de España.

© gon

© gon

© gon

© gon

Starting from a floor plan of almost square geometric proportions, originally divided in half by a load-bearing wall, a house is projected that seeks, above all, to be a good place to live where its future occupants manage to adapt. In contrast to the excessive division of the apartment into rooms of different sizes prior to the renovation, the new organization of the domestic space is articulated in four rooms -corresponding to the archetypal pieces of any traditional house (kitchen-dining room, living room, bedroom and bathroom)- of similar dimensions, about 10 m2, and without a corridor.
The four rooms, physically and visually connected – topologically related to each other – make it possible to understand the apartment as a system: a large room containing all the necessary domestic programmatic needs where the public/private, interior/exterior boundaries are diluted.

© gon

© gon

© gon

© gon

This great room brings into play several principles present in ideologically advanced dwellings, such as the de-hierarchization of spaces, the kitchen as the main character of the house, the atomized bathroom or the rooms without a predetermined use. The hypothetical spatial neutrality demanded is achieved through the use of white on all surfaces, horizontal and vertical, floors and walls, but also in elements of the house such as the kitchen, sink, shower or toilet.

© gon

© gon

© gon

© gon

The use of colour in the rest of the house is limited to the different movable pieces, which constitute a system of objects for carrying out different actions, such as sleeping, eating, bathing, or resting.
Carol and Celia, a couple of entrepreneurs recently installed in the capital and the protagonists of this story, are the first of the many occupants of this blank house on which to draw a future where the best is undoubtedly yet to come.

© gon

© gon

© gon

© gon

CREDITSLocation Madrid, Spain Year 2022Built area 45 m2Client PrivateArchitecture gon architects + Ana TorresLead architects Gonzalo Pardo, Ana TorresDesign team Carol Linares, Cristina Ramírez, María Cecilia Cordero, Kostís Toulgaridis, Celia Urbano.Construction Proiescon s.l.Lighting Oliva Iluminación s.a.Photography Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero).

flat white Gallery

© Studio 10

The Qinchang Village Town Hall // Studio 10

China

© ©Koji Fujii /TOREAL

N_apartment // Yohei Kawashima architects inc.

Miyakojima, Japan

+