© Kim Yongkwan

Dialogue in the Dark Bukchon // WISE Architecture

Seoul, South Korea

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Dialogue in the Dark Bukchon is designed for a worldwide exhibition, Dialogue in the Dark. The exhibition in which a visitor experiences everyday life in the complete darkness is an unusual experience. However, as it turns off sense of sight, it turns on other senses. When it ends, each visitor recalls different spaces through its own experiences and memories.Site is located in traditional Hanok village Bukchon and faced Bukchon-ro which used to be a waterway/stream.

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

Although the exhibition needs a large dark room, it is unease to place it underground due to the 16m level difference and the rock bed. Naturally it is placed over ground.The exterior stairway (alongside the floating dark room) along the south boundary of the site floats over a vertical garden.

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

The garden resembles old topography consisting of dry valley and tiny mountain linking old waterway/stream to the east and stone retaining wall to the west. The stair gets wider as coming down while it gets narrower as going up. Similarly, it gets tougher as close to nature while it gets smoother as close to city.

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

It is intended that architecture enables visitors to expand sensual experience that is once opened up through the exhibition.Korean traditional screen, ‘Bal’ is a medium between traditional Hanok village Bukchon and Dialogue in the dark. Bamboo-sampled each slot of Bal is waterjet-cut and weaved with acetyl beads one after another.

© Kim Yongkwan

© Kim Yongkwan

© WISE Architecture

© WISE Architecture

Each floor alternatively receives 9units thus 27 units throughout three floors. Bal as a screen admitting light and a blind controlling visual connection symbolize the identity of the exhibition as the handcrafting of the screen reflects the slow communication of the exhibition.Location: 1-29 Gahoe-dong, Jongno-gu, Seoul, KoreaUse: Culture and assembly facilities / Neighborhood FacilitiesSite Area: 662.6 ㎡Building area: 389.93 ㎡Gross floor Area: 1344.82 ㎡Structure: RCBuilding scope: B2F-3FHeight: 12mFinishing: exposed concrete (expose lumber plate) / exposed concrete / custom made louver(Bal System)Photographer: Yongkwan Kim.

© WISE Architecture

© WISE Architecture

© WISE Architecture

© WISE Architecture

Dialogue in the Dark Bukchon Gallery

Read more articles by Architizer
© Precht

Toby’s Home // Precht

Beijing, China

On Starchitecture and Star Destroyers: Your Weekend Must-Reads

Our regular news roundup: Madness in L.A., a Mall by Leeser, Robin Hood, RIBA, and the Stars Align.. .

+