© DP Architects

CSC@Changi // DP Architects

2, Netheravon Road, Singapore, Singapore

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

CSC@Changi is an Alterations & Additions (A&A) project to extend the existing one-storey site along the Changi Coast shoreline in Singapore with new recreational and hospitality facilities such as bowling alleys, chalets, villas and restaurants. Comprising three main zones – sports, food and beverage (F&B), and hospitality—the development houses a new four-storey sports and recreation complex and a new four-storey chalet block with villa clusters.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

Existing colonial buildings have been transformed and revitalised into an F&B hub. Each zone is sited in context, with the publicly accessible sports complex located nearer to the crowded Changi Village and the chalet block at the more exclusive and tranquil corner.

The new clubhouse has been designed to sensitively embrace the tranquil and laidback charm of the Changi Village area while retaining the existing building structures which date back to colonial times.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

The new recreational complex and the chalet block frame the con¬served colonial blocks. Sensitivity to scale is achieved by the use of multiple slender columns and trellises which project a sense of ‘transparency’ and break down the scale of the new buildings.CHIC AND SOPHISTICATED STAYS AT THE CHALETA key design consideration is providing respite from the tropical heat and driving rain.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

The adoption of vertical and horizontal screens at the chalet provides sun-shading and cross ventilation, and the double glazed façade with articulated strips adds simple modernity to the composition. The reinterpretation of the old lattice windows of the single-storey colonial blocks has been expressed onto the new timber doors of the villas.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

Naturally ventilated corridors allow views to the sea and city, while two types of chalet rooms allow for large gatherings or small intimate stays. Interiors are designed for minimal maintenance, yet are chic and sophisticated. ELEMENTS OF CONSERVATIONThe landscape approach seeks to create a resort ambience with its proximity to the sea while blending the new with the old.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

Lush green spaces are designed around existing mature rain trees, imbuing the development with a sense of tranquillity. The forecourt, with its textured driveway leading to the pitch-roofed porte-cochère with clipped plantings and decorative pots, evokes colonial architecture. The back of the conserved Meyer House, now the club’s entrance hall, opens up to a panoramic view of Changi beach.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

For the clubhouse, the redesigned ceiling geometry reveals the old glass roof tiles, creating vaulted skylights. The introduction of natural lighting together with the refurbished timber accentuate the unassuming charm of the conserved clubhouse.At the new sports complex, a proposed lawn facing the sea allows several mature trees to be conserved.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

Grassed terraces and steps lead up to the raised first storey, tying the landscape with the architecture. The grassed steps form an amphitheatre with a timber decked platform. POROSITYIn tandem with its public-centric ethos, the CSC@Changi is designed with porosity as an architectural gesture. The externalised staircases, corridors and brick orchestration encapsulate and accentuate this intent, ensuring visual connection from the street and beachfront.

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

The back of the bowling centre, an opaque façade fronting Changi Village, is designed as an undulating concrete facade, expressed boldly through infused coloured dye matching the existing terracotta colours of the colonial buildings’ pitched roof, capturing the attention of motorists at the busy traffic junction and diners at Changi Village..

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

© DP Architects

CSC@Changi Gallery

© XRANGE Architects

XRANGE Architects Creates Poetic Retreat Wandering Walls

Pingtung County, Taiwan

© James D. Schaedig

How Neumann/Smith Architecture Is Redesigning Detroit, One Building at a Time

With 90+ categories and 300+ jurors, the Architizer A+Awards is the world’s definitive archite ctural awards program. Following the culmination of the 2015 program in May, we are pleased to showcase at some of the 100+ winners. In partnership with Cadillac, this series of profiles offers an exclusive look at several firms that push the boundaries…

+