© Atis

Cronton Colliery // Atis

Knowsley, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

A new visitor destination on a disused coal mine – the former Cronton Colliery at Knowsley near Manchester, our vision for the site is for a world class, sustainable park. At its heart is a new community and new connections to the surrounding countryside and its communities.
The park would be a vibrant place for current and future generations to enjoy – engaging the community and visitors in activities that reinforce the significance of the place while showing how natural and urban areas can co-exist in a positive and sustainable way.
The Colliery site is a landscape of subtle contrasts, characterised by a beautiful palette of colours and textures.

© Atis

© Atis

With each change of season, the grasslands and Birch backdrop colour palette shifts ever so subtly. It is from this aspect of the site that the materiality of the buildings and proposal are drawn.
The master plan for Cronton recognised the extensive land remediation and revegetation works that have been carried out over many years.

© Atis

© Atis

The existing site vegetation and its associated wildlife habitat would be preserved, protected and enhanced.
The proposal also sought to revitalise the Cronton Colliery site through a phased introduction of proven community amenities overlaid with a new managed activities program. Allotments and a new community centre would draw community members to the site.
This would occur together with more commercial opportunities including sustainable housing and eco-tourism in the form of an ecologically designed hotel, conference centre, spa and restaurant that draws on the produce of the surrounding countryside.

© Atis

© Atis

In parallel, a visitor centre would link to the history of the site and provide opportunities for education, as well as opportunities for flexible commercial space.
As a result, members of the community and visitors would use the site daily, rather than simply ‘passing through’. This would foster a stewardship of the site..

© Atis

© Atis

Cronton Colliery Gallery

© JJP Architects and Planners

NCCU Center for Public and Business Administration Education // JJP Ar chitects and Planners

Taipei City, Taiwan

© Sfurna Designs

Tile House // Sfurna Designs

Morbi, India

+