© Hironaka Ogawa & Associates

Chiyodanomori Dental Clinic // Hironaka Ogawa & Associates

Isesaki, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

photographer : Daici Ano

This is a dental clinic accompanied with a housing project.
The conditions required were: to make the clinic and housing into one building, to create three individual treatment rooms and a couple of rooms that are able to alter into treatment rooms in the future for the clinic, and to provide the treatment area wide spread feelings while keeping its privacy.

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

For the housing section, the client wanted to have a pleasant view of the sky. Other than these conditions, locating openings also needed particular attention in order to maintain enough natural lighting levels in the building; the site suffers from strong winter wind and is famous for the hottest temperature record in Japan during the summer.

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

First of all, I made a rule to create a 2.7m x 2.7m cell that is needed for the individual treatment area. I placed the cells in grid inside of a walled box and located a couple of courtyards to get sunlight while considering their relations to each cell. By doing so, fifty-five cells were created on the plane.

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

I let the building be seen as one volume by employing a hip roof and laid the second floor of the housing in the hipped or inclined section. The clinic and a part of the housing have different ceiling heights created by the slanted roof, and the courtyards’ varying depth creates natural light gradations.

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

Therefore, there would be diversities in spaces. The plan is fairly ruled by a 2.7m grid. However, one can experience diverse feelings in each and every space because of the dissimilarities in each cell heights, natural lighting, and volume. While aiming for a functional and rational plan, I encountered ambiguous relationships between outside and inside conditions that generated a mysterious depth in the space.

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

The diversity in light and space was created unintentionally by the fifty-five cells inside of the structure.site area : 804.26 sqmarchitectural area : 306.18 sqmtotal floor area : 383.31 sqm.

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

© Hironaka Ogawa & Associates

Chiyodanomori Dental Clinic Gallery

© Aires Mateus

Cabanas no Rio // Aires Mateus

Grândola, Portugal

© Carvalho Araújo

De Lemos // Carvalho Araújo

Viseu, Portugal

+