© JMY architects

[Cheonggye-ri House] Where mountains, lakes and sky meet, apparatus at the boundary and gap // JMY architects

Gyeongsangnam-do, South Korea

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The landscape of the site faces the Cheonggye House at the southwest and is surrounded by mountains on all sides. The mountains behind the Cheonggye Valley are located about 800 – 900m from the site, stretching out towards the heavens from the base of Mount Jiri, and in contrast, the lake, as if drawing from this power, achieves a carefree, tranquil demeanor.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

A manmade reservoir, the lake in front of the site(222,084m²)is a element of the landscape that did not originally exist. Perhaps this is why such dramatic and mysteriously incidental scenes are produced around this place, as if it were a place that even the gods could not have predicted.
With only a few neighbours in this place, there are no political or social confrontations.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

There exists only an earnest dialogue between man and nature. The first method of dialogue was an interpretation of the ‘boundary’ where man meets nature – that is to say, the reinterpretation of general elements forming the boundaries of architecture such as land, walls, apertures and landscapes – to create a structure that communicates and does not disconnect.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

Second, the structure was planned to allow communication between inside and outside and between man and nature, through the various gaps that man has created in terms of his stance towards nature.1.Beautiful natural sceneryThe landscape has the Cheonggye reservoir to the front to the southwest and is surrounded by mountains.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

These mountains, situated at the back of Cheonggye valley at approximately 800-900m from the ground level, powerfully spread toward the foot of Jirisan (Mount. Jiri) and upward to form a shortcut to the sky. In contrast, the tranquil lake sits quietly as if it absorbs this force. The lake (222,084㎡) in front of the land is an artificial lake that did not exist before.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

Because of this, more dramatic, mysterious and accidental scenery has been formed around this.2.Where season change and natural phenomenon are viewed at one glanceThe natural scenery surrounding the lake provides clear views on the changes of four seasons. To convey and feel the most natural phenomenon intimately connected to the sensory organs of human body such as colors, temperature, humidity, dry season and raining season in one structure with entirety, we have observed changes of various seasons and conducted designs by setting up the principles regarding the way humans intervene in the nature.

3.Life in the nature
When life is exposed to the nature outside the city, we call it pastoral life or the back-to-earth movement.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

This website provides the time to experience the nature and healing moments for young architects and their children who understand the style of pastoral life, and aims to spread the beauty of the nature and the style of life in the nature to many.| Architecture scheme |Project Name : [cheonggye-ri House] “Where mountains, lakes and sky meet”, apparatus at the boundary and gapLocation : Cheonggye-ri, Danseong-myeon, Sancheong-gun, Gyeongsangnam-do, Republic of KoreaUse : Detached houseSite Area : 1,889㎡Building Area : 226.15㎡Structure : RCExterior Finish : Exposed concrete/Silicon paint (white) + THK36 triple glassInterior Finish : Acrylic water paintDesign Period : Oct.2012 – Aug.2013 (11months)Construction Period : Oct.2014 – Aug.2016 (34months)Project Architect : Jaemin Yoon, JMY architectsDesign Team : Seongmin LeeCollaborator-S : MOA StructureCollaborator-M : HL Consulting EngineersCollaborator-E : Daewon PobisClient : IndividualConstruction : CS ConstructionPhotographer : Joonhwan Yoon.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

[Cheonggye-ri House] Where mountains, lakes and sky meet, apparatus at the boundary and gap Gallery

© Office for Urban Renewal

Wuhan Creative Design Center // Office for Urban Renewal

Wuhan, China

© Dominique Coulon & Associés

‘Human Rights’ sports centre in Strasbourg // Dominique Coulon & Associés

Strasbourg, France

+