© DE-SO architectes - urbanistes

Can Gio Pavilion // DE-SO architectes – urbanistes

Ho Chi Minh City, Vietnam

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

A bird wings-shaped building
Can Gio Restaurant is designed like a pair of bird wings spreading across the Can Gio Mangrove Forest located in the South of Ho Chi Minh City (the natural space has been classified as one of the International Biosphere Reserves by UNESCO in 2000).
The wings forming a V shape frame up the view to the far horizon where the sun rises.
A natural mineral stone platform leveling up the base emphasizes this clear angle of view towards the mangrove horizon and the view to the appealing circular green lake in the front.
The project is located in a touristic and populated area.
The project designed as an opened public space, protected from the typical sunlight and heavy rains of the region by two V-shaped roofs.

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

These large roofs function as a picture frame capturing all the beautiful surrounding landscape.
This sophisticated design adapts perfectly to the program desired by the Investor.

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

The purpose is to create a welcoming area to receive visitors and a multi-functional space to organize various kinds of events: Conference and seminar meetings, temporary restaurant equipped with professional kitchen facilities, events functions for large groups and seasonal exhibitions.The main facilities of the venue are:- Two dining rooms equipped with air conditioning.- A large kitchen with storage and chilled room.- Sanitary areas.This model complements to the tourist planning which usually consisted of just hotels, resorts equipped with swimming pool, townhouses and villas, to offer an opportunity to go relaxing out of HCM city on the weekends.The project must be able to cope with:- The strong sun that whitens everything around- Heavy rains and thunderstorms coming from the East Sea- The dry windThe color of the project is inspired from typical local sand color and mangrove trees roots.The project uses also light gray color similar to the silt which highlights the saturated green vegetation of the mangrove.The baseUsing the monolithic laterite stones to build the base in order to lift up the ground floor level and establish an architectural order so as to well anchor the house into the sandy and silty site.Ramps and stairs lead the way up to terrace.A central tree with ethereal foliage (Termilia Mantaly) brings shade and freshness to the terrace.The four buildings (pentagon) and the base are made of concrete covered with gray laterite stone.

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

They are unitary.This laterite is also used in massive stones of 10cm thickness to create the lattice wall for closed and air-conditioned dining rooms.At night the lattice plays as a Chinese lantern diffusing the saturated color on the walls of the interior spaces.ConstructionConstructing a building in the harsh tropical climate like the Can Gio region is a technical and ecological challenge, the pavilions are built with local Vietnamese materials and with the minimum of composite materials.The construction elements are elements of small sizes assembled.Can Gio is a peninsula accessible by ferry, it is difficult to deliver materials by boat and deliveries are always limited to small quantities.It’s about being strong, durable, withstanding heavy rain, the hot vertical sun, and skillfully taking advantage of the chill wind coming from the South China Sea.GardenThe construction materials used are matt, only the glazed elements and the black and green ceramic pots imported from Bin Duong bring reflections.

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

(Recalls of Mekong jars storing water or Nuoc mam). A garden composed of tamarins surrounds the project. Designed in 2018, the project was delivered in 2020..

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

© DE-SO architectes - urbanistes

Can Gio Pavilion Gallery

Integrationen // Witte Sundell

Linköping, Sweden

One Photo Reveals How Architecture Can Foster Intimate, Empowering Exp eriences

Bruce Engel's photograph shows how greatly architecture can guide the experiences of its inhabitants .

+