Blu Dot // Waechter Architecture

Portland, OR, United States

Architizer Editors Architizer Editors

 

Text description provided by the architects.

Built within a historic warehouse building in Portland’s Pearl District, this showroom for the furniture company Blu Dot was designed to preserve the spirit of the existing architecture, while creating a distinct, crafted intervention for the new display environment. Programmatically and experientially, the showroom needed to form a calibrated neutrality that wouldn’t compete with the rich materiality and color of Blu Dot’s furniture.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

Envisioned almost like a crafted object inserted into the building, the design works with the space, but is set-off from the existing structure.
Taken together, the interior and exterior interventions redefine both the space and revitalizes the building’s identity as a whole.The result is a showroom in which the architecture stands out in its clarity of concept, form, and detail, yet also happily steps back, acting as a quiet, textured backdrop for the furniture and objects on display.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

Blu Dot Gallery

+