© AVW Architecture

VILLA AIMILIA- High School Facility converts to a contemporary school for kindergarten students // AVW Architecture

Athens, Greece

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Villa Aimilia, a preschool unit established in 1963, attained an existing educational 1970s building in Psychico, formerly dedicated to children ages 15-18 years old, and required a renovation to accommodate young children at the age of preschool, kindergarten, and later primary school.

The first phase opted to upgrade 7 classrooms, the common spaces of the ground floor, a cluster of new children’s restrooms and a complete renovation of the yard.

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

Main concept was to articulate an architectural vocabulary that is aligned with the scale and the nature of young age and may advance gradually and accommodate growth, both mental and kinetic, and become the foundation for activity- based learning. Due to regulatory requirements, the school yard had to accommodate a basketball court addressed to primary school students, and a playground opted for kindergarten.

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

The design aimed to overcome the division of the space created by the distinct uses by children of different age and different skills and blend the two operations in a design that gradually addresses all age groups. Reacting to the extreme height of the rooms and the openings, the space divides in two levels, introducing a lower scale that encapsulates the size of the children.

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

Custom furnishings revise the experience of scale by creating structures of activities and discovery while manifesting ideas such as inclusion and/or extension aligned with the student’s age skills, by becoming the enhanced surrounding “walls” of the classrooms.

The color range of the interventions throughout the school is designed to create a spatial narrative sequence and moves towards desaturation from side to side and from top to bottom, instigating vibrant amusement and inspiration of the social space.

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

As the school grows with the introduction of primary students, the use of color relates to the children physical, mental, and emotional development..

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

© AVW Architecture

VILLA AIMILIA- High School Facility converts to a contemporary school for kindergarten students Gallery

Read more articles by Architizer

8 Scenic Restaurants Designed to Serve Dinner With a View

These site-specific designs pair delicious plates with daring landscapes to create breathtaking din ing experiences.

© Quirk Studio

The Expand Loft // Quirk Studio

Mumbai, India

+