© SOMA

UNILUX // SOMA

Beirut, Lebanon

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Located in Beirut, Lebanon, the Unilux showroom was designed by Michel Abboud for SOMA Architects. With 20 meters of frontage but only 4 meters of depth, the existing ground floor space provided a unique opportunity for a commercial street front fit for a lighting showroom. The client, Unilux Group – the largest supplier of high end light fixtures in Lebanon, requested a unique space in which to exhibit the products sold by the company.

© SOMA

© SOMA

© SOMA

© SOMA

Due to the shallow depth of the existing main space, a conscious decision was made to envision the space as larger than its confines of the walls in order to visually appear larger as well as draw pedestrians into the store.

What started as a simple two dimensional system evolves into a sophisticated matrix that guides the design process throughout the space.

© SOMA

© SOMA

© SOMA

© SOMA

By envisioning the space as a solid mass, we were able to carefully craft the negative usable space with incredible flexibility. This mass was thought of as larger than its confines of the walls, only to be sliced by a new glass storefront, effectively engaging the “fourth wall” of the sidewalk.

© SOMA

© SOMA

© SOMA

© SOMA

By utilizing a parametric script, this mass manifests itself as a series of uniform white 50cm x 50cm cubes which envelope and unify the space. The result is a matrix of geometric elements carved and crafted to create a dynamic and inhabitable space in which users can interact not only with the light fixtures themselves, but immerse themselves in the interaction of the light along the complex surfaces.

The basement provides a more intimate setting in which products are displayed due to the existing lower ceilings.

© SOMA

© SOMA

© SOMA

© SOMA

Inspired by this cellar appearance, the various light fixtures are displayed in a series of niches along the narrow basement corridors. While the walls and floor are rendered in a highly reflective black, while the niches are rendered white so the individual characteristics of each light fixture are displayed. The result is a mosaic of different colors and shades of light expressed in their individual niches, reflected in the floor and ceiling.
.

© SOMA

© SOMA

© SOMA

© SOMA

UNILUX Gallery

© Ennead Architects

Phil and Penny Knight Campus for Accelerating Scientific Impact at Uni versity of Oregon // Ennead Architects

Eugene, OR, United States

Glaze of Glory: Thomas Phifer Adds a Gleaming White Wing to the Cornin g Museum of Glass

Forget Apple’s sleek new headquarters in Cupertino — if any building might represent the iPhone in architectural form, this is it. Today sees the opening of the new contemporary art wing of the Corning Museum of Glass. The client for this major civic project in upstate New York, Corning Inc., produces Gorilla Glass, used for…

+